середа, 15 лютого 2023 07:32

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка ситуація під Вугледаром і біля Кремінної: показали свіжі карти боїв
5

Російська армія повільно просувається до Лимана на сході України й боїться іти у наступ на південному фронті у Запорізькій області.

Луганський напрямок на Донбасі залишається складним, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Війська РФ 14 лютого продовжили наступальні дії на Куп'янському напрямку.

Збройні сили України відбили атаки російських сухопутних військ у районі Гряниківки на Харківщині, що за 16 км на північний захід від Куп'янська. Російські так звані військові блогери стверджували, що бойові дії на цій ділянці фронту посилилися, а окупанти увійшли до Лиману Першого в 10 км на північний схід від Куп'янська, просунулися в районі Синиківки у 8 км на північний схід від міста і почали наступ у районі Масютівки, що в 13 км на північний схід від Куп'янська.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Геолокаційні кадри російських танків, що діють в 15 км на північний захід від Кремінної на Луганщині, показують, що окупанти поступово просуваються в районі на північний захід від Кремінної. До Луганської області тим часом прибувають мобілізовані російські сили для поповнення втрат передових частин.

Російські окупанти можуть намагатися просунутися на захід від річки Жеребець, яка проходить паралельно до лінії Сватове – Кремінна.

13 лютого ЗСУ завдали удару з HIMARS по району зосередження російських військ у Кадіївці в 40 км на захід від Луганська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог уже не знає, куди подіти трупи: переможні новини від ЗСУ

Донецький напрямок є найгарячішою точкою фронту. Війська РФ там так і не змогли просунутися біля Вугледара. Водночас окупанти не залишають спроб захопити Бахмут.

Російські джерела стверджували, що бойовики приватної військової компанії "Вагнер" перерізали трасу Е40 Бахмут – Слов'янськ, а бої нібито продовжуються у Парасковіївці. На кадрах із геолокацією, опублікованих 13 лютого, видно, що російські війська просунулися в межах лише 1 км на південний схід від Васюківки.

Українські війська також відбили атаки російських військ на північно-західній околиці Донецька в районі Водяного та на південно-західній околиці в районі Мар'їнки та Перемоги. На південний схід від Вугледара точаться запеклі бої.

На півдні росіяни зміцнюють фортифікаційні споруди на півночі тимчасово захопленого Криму. 14 лютого окупанти не вели жодних наступальних дій у Херсонській чи Запорізькій області. Російські сили, ймовірно, віддають пріоритет зусиллям щодо підвищення бойової та оборонної готовності сил на півдні.

Порівняння супутникових знімків від 21 січня та 13 лютого показує, що російські війська побудували нові траншеї та загородження вздовж траси Т2202 між Чаплинкою та Армянськом.

Збройні сили України знищили під Вугледаром на Донеччині елітну бригаду морської піхоти РФ включно з командирами. Раніше бригаду тричі доукомплектовували.

Вчора українські воїни знищили понад 740 окупантів. За 356 днів знищили понад 139 080 окупантів, 6500 ворожих броньованих машин, 3286 танків, 298 літаків і 286 гелікоптерів.

Зараз ви читаєте новину «Яка ситуація під Вугледаром і біля Кремінної: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі