понеділок, 14 серпня 2017 00:18

"30 хвилин велопрокату обійдуться в 4 грн" - Китай очима киянина

Автор: studway
  Якщо китаєць отримує диплом певної спеціальності, то має працювати й розвиватись тільки в цій сфері.
Якщо китаєць отримує диплом певної спеціальності, то має працювати й розвиватись тільки в цій сфері.

У Китаї доступ до Інтернету обмежено. Через державний проект "Золотий щит" більшість популярних сайтів та сервісів, такі як Google, Instagram, Facebook і Play Market, заблоковано. Тому у них існує своя мобільна платформа WeChat, яка поєднує в собі усі усі соцмрежі . Крім дзвінків, повідомленнь, відеочату, фото та відео, додаток дозволяє синхронізувати кредитну картку та робити онлайн-замовлення й пересилати гроші. Також розрахуватися можна у будь-якому місці.

Про це розповідає український студент Сергій Гуща, який переїхав жити та викладати англійську мову до Китаю, пише studway.

"Усе почалося під час зимової сесії в Київському національному лінгвістичному університеті. Я зрозумів, що просто її не складу. Тоді почав шукати варіанти роботи й натрапив на програму Maple Education Canada, яка пропонувала виїхати до Китаю викладачем англійської. Я про всяк випадок подався, хоча паралельно готувався далі до сесії. За деякий час мені запропонували контракт, умови якого мене повністю влаштовували: витрати й клопоти стосовно візи, перельотів і проживання компанія брала на себе. Плюс ще й пропонувала високу заробітну плату. Програма триває два роки, але контракт дозволяє продовжити її ще на рік, після чого зарплата піднімається на 70%. Я довго все зважував та врешті ризикнув поїхати".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рятувальники біля басейнів отримують $9 в годину" - досвід українця в США

Китайська мова має три тони: верхній, середній та нижній – і кожен впливає на зміст слів. Верхні тони китайці просто викрикують, тому складається враження, що вони постійно сваряться.

Автор: studway
  Якщо китаєць отримує диплом певної спеціальності, то має працювати й розвиватись тільки в цій сфері.
Якщо китаєць отримує диплом певної спеціальності, то має працювати й розвиватись тільки в цій сфері.

"Китайці працевитіші, але ми більш незалежні. У нас є право вибору, наприклад, куди вступати й де працювати. У Китаї життя молодої людини планують батьки, яким не можна опиратися. Вони обирають професію своєї дитини, що їй одягати й з ким краще спілкуватися. Це відбувається з двох причин. По-перше, через велику повагу до старших. По-друге, виховати дитину в Китаї коштує великих грошей та сил. Напевно, це одна з найдорожчих країн за таким критерієм. Тому батьки вважають, що мають повне право диктувати свої умови", - каже хлопець.

Якщо китаєць отримує диплом певної спеціальності, то має працювати й розвиватись тільки в цій сфері. Утім, в іноземців значно більше привілеїв. Ти можеш знайти роботу де завгодно й ким завгодно. Умови роботи й зарплатня часто набагато кращі, ніж у китайців. Головне хоч якось говорити англійською.

"Я хотів би бачити в наших містах, принаймні в Києві, – добре організований прокат велосипедів. У Китаї є декілька компаній, які цим займаються. Я, наприклад, користуюся додатком Ofo. Ти відкриваєш у ньому пошук найближчого велосипеда. Їх усіх розкинуто вулицями і вони мають убудований GPS-приймач. Скануєш QR-код на велосипеді. Тобі висвічується номер, який ти маєш увести на кодовому замку на задньому колесі. Щойно доїжджаєш до потрібного місця, замикаєш замок. На телефон приходить сума, яку ти маєш сплатити за прокат. У середньому 30 хвилин обійдуться в 4 грн".

У Китаї вагітним жінкам не повідомляють стать дитини після УЗД - це заборонено законом. Раніше всі сім'ї хотіли саме хлопчика. Син - продовжувач роду, маленький імператор. Тому якщо первісток був дівчинкою, багато жінок вирішувалися на аборт. Як результат, за останніми даними, кількість чоловічого населення в Китаї перевищує жіноче на 40 мільйонів. Факти, які здивують українця в Китаї, розповіла Анастасія Манько з Дніпра. Вона живе в Китаї четвертий рік.

Зараз ви читаєте новину «"30 хвилин велопрокату обійдуться в 4 грн" - Китай очима киянина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі