четвер, 11 червня 2020 19:34

"Вибір є завжди. Якщо з усіх боків кажуть: вбивай, грабуй, принижуй – треба опиратися", - найцікавіше в журналі "Країна"

Концепція приватного проєкту "Меморіал Голокосту "Бабин Яр", який режисує росіянин Ілля Хржановський, передбачає, що відвідувачі муситимуть брати участь у соціальних експериментах. Їм даватимуть ролі жертв, колаборантів, нацистів, навіть членів зондеркоманд – полонених, яких змушували спалювати трупи.

– Історична пам'ять працює так, що ви завжди "приміряєте" на себе якусь роль. Це відбувається в будь-якому історичному музеї чи меморіалі, навіть у процесі читання історичних книжок. Але не можна цього робити жорстко, - говорить в інтерв'ю журналу "Країна" Віталій НАХМАНОВИЧ, історик. - Не можна заганяти людину у вузький коридор. Коли ти приходиш до музею і тебе питають: "Ти хто, українець? Тоді будеш поліцаєм і вестимеш євреїв на розстріл". "Єврей? То тебе розстріляють". Насправді ж було не так – різні ситуації, різні можливості й долі. Треба розповідати ці історії, аби людина бачила, як тоді поводилися, а далі сама внутрішньо обирала певну "роль". Це не обов'язково має відбуватися публічно. Людина уявляє, що могла б урятувати когось. А потім думає, що на це її не вистачило б. Але й убивцею стати не хоче. Головне – пам'ятати, що завжди є вибір, який залежить від тебе. Є абсолютна мораль. Вона не залежить від наказів і пропаганди. Якщо тобі з усіх боків кажуть: іди вбивай, іди грабуй, принижуй – треба опиратися. Це головне, що варто виносити з таких меморіалів.

Ініціатори і спонсори-замовники цього проєкту – російські громадяни (Михайло Фрідман, Павло Фукс і Герман Хан. – Країна). Перше, суто з морального погляду – вони обрали за ділянку для будівництва цвинтар. Це ненормально. По-друге, там неприйнятна ідеологія. Розглядають Бабин Яр винятково в контексті Голокосту на території Радянського Союзу. Ніякого Союзу давно немає. Мріють про його відновлення лише Росія і відверто по-проросійському налаштовані люди. Голокост – це загальноєвропейське, а в певному сенсі і світове явище. Тому логічно було б говорити про його історію в цілому.

Намагаються демонструвати Радянський Союз винятково як жертву нацизму. СРСР має заслужено отримати в пам'яті людей таку саму оцінку, як нацистська Німеччина. Це були злочинні держава, режим та ідеологія. Їх вибілення суперечить історичним реаліям і заважає нам стати європейською демократичною державою.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Наші люди не вміють проговорювати почуття. У цьому їм допомагають банки й судки

Олена БРАЙЧЕНКО, історик

Іскра несправедливості потрапила на суміш пандемії та карантину – й Америка запалала

Олександр СУШКО, експерт із міжнародних відносин

"Моє місце – в Україні. Важко бути українським композитором за кордоном"

Мирослав СКОРИК

"За тиждень до вистави пришвидшується пульс. За добу – мені погано"

Олена ГАЛЛ-САВАЛЬСЬКА, актриса

На часі реформи, які прямо не пов'язані із вмістом людських гаманців, але вдарять по олігархату

Гліб ВИШЛІНСЬКИЙ, економіст

Після операції на серці витатуювала на голові рожеві лілії

Ксенія ЩІГОЛЬ, громадська діячка

Подробиці читайте у "Країні" №23 (526) від 11 червня 2020 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс - 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «"Вибір є завжди. Якщо з усіх боків кажуть: вбивай, грабуй, принижуй – треба опиратися", - найцікавіше в журналі "Країна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі