четвер, 16 червня 2016 15:01

Радіостанції штрафуватимуть за недотримання мовних квот

Радіостанції штрафуватимуть за недотримання мовних квот

В українському парламенті прийняли закон, згідно з яким зобов'язали радіостанції частину ефірного часу відводити під українську музику.

У четвер, 16 червня у Верховній Раді був прийнятий законопроект №3822-Д "Про внесення відповідних змін до деяких законів щодо частки музичних творів державною мовою в програмах радіоорганізацій". Тепер кожна 3-я пісня на радіо має звучати українською мовою. За це рішення проголосувало 268 народних депутатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не будемо ламати через коліно" - Савченко про квоти для української музики

У законі йдеться, що музики українською мовою має бути не менше 35 % від загальної кількості звучання в ефірі радіо, в тому числі, це процентне співвідношення повинно бути з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00. Цю норму ввели, щоб радіостанції не виштовхували україномовну частку ефіру в непопулярні нічні години, як було раніше. Щоправда, ця норма буде впроваджуватися поступово - за два роки. За невиконання норм радіостанції будуть штрафувати у розмірі 5 % від суми ліцензії на мовлення.

"Я сьогодні святкую, адже закон прийняли і до того ж одразу. Це викликає у мене оптимізм, хоча це тільки один із кроків. Втім, це реальна справа. Я впевнений, - ця норма працюватиме. Сам стежив за тим, як закон створювався, як проштовхувався. До речі, робота над ним відбувалася за активної участі громадських організацій. Це одна із реальних змін, які відбуваються у нас на очах", - коментує прийняття квот для української музики український співак та актор, лідер та фронтмен рок-гурту "Mad Heads" Вадим Красноокий.

"Я причетний до цієї ініціативи, був одним із учасників робочої групи, яка доопрацьовувала цей закон, - каже Сергій Оснач, музикант, громадський активіст. - Так би мовити, ми виборювали в проросійських олігархів більш-менш прийнятні норми. Що стосується тексту закону, він дуже далекий від ідеального. Але все одно це важлива, хоч і маленька перемога. Це, знаєте, як відучити людину курити: треба спершу зменшити кількість викурених цигарок, а потім зовсім відмовитися. Ну, це для прикладу. Так само потрібно позбуватися засилля російської попси і шансону".

У свою чергу, народний депутат Вікторія Сюмар зауважила: "Це цілий пласт культури - автори, композитори, виконавці, нові студії і нові круті пісні. І реальна протидія експансії російської попси, бо для станцій з мовами Євросоюзу квота 20%".

Зараз ви читаєте новину «Радіостанції штрафуватимуть за недотримання мовних квот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі