середа, 27 лютого 2013 14:23

Поет-пісняр Микола Сингаївський писав вірші під час поїздок: у метро, маршрутках і автомобілях

Автор: Фото: hvilya.com
  Микола Сингаївський
Микола Сингаївський

Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів поет Василь Довжик.

"Кілька років поспіль разом з Миколою Сингаївським їздили в Коротсень на літературний фестиваль. Дорогою з хлопцями роздивлялися назви населених пунктів і для сміху читали зліва направо. Микола Федорович ніколи не брав участі у цих жартах. Він сидів і мовчки щось записував у свій зошит. Як приїжджали до місце призначення, він казав: Я записував, які міста і села ми проїхали. І навіть чотиривірш встиг написати. У дорозі він ніколи не витрачав час даремно. Писав навіть у метро і в маршрутках", - сказав він.

"Якось разом з Миколою Федоровичем виступали в одній бібліотеці на Русанівці. Він так читав свої вірші, що в залі всі плакали. Бачив сльози на очах поетів Бориса Олійника і Ганни Чубач. Коли спитав у Миколи Федоровича, як у нього так виходить, він відповів: "Це в мене від природи", - додав Василь Довжик.

Нагадаємо, що Микола Сингаївський помер минулої п'ятниці від раку на 77-му році житті. Поховали його 26 лютого на Берковецькому кладовищі у Києві.

"Микола починав разом зі шестидесятниками - Драчем, Коротичем, Гуцалом і Дроздом. Але коли почалися репресії, відколовся від них. Казав, що просто злякався", - розповів письменник Юрій Мушкетик.

Микола Сингаївський видав 40 поетичних збірок. Багато його віршів стали піснями. Найвідоміші - "Чорнобривці", "Безсмертник", "Полісяночка", "В краю дитинства", "Сонце в долонях". Їх виконували Ніна Мативієнко, Світлана та Віталій Білоножки, Іво Бобул та Лілія Сандулеса.

"На сцені виконувала "Колискову зорі", яку Микола Сингаївський написав для свого сина. Він зумів через цю пісню передати свою любов до своєї дитини і рідної землі. Виконувати її мені запропонувала композитор Ірина Кириліна. Коли колискову у моєму виконанні почув Микола Сингаївський, сказав мені: "Я горджуся тим, що саме ви її заспівали". Микола Федорович любив красиво одягатися, завжди був в чистому і охайному одязі. Це свідчило про стан його душі", - поділилася співачка Ніна Матвієнко.

Зараз ви читаєте новину «Поет-пісняр Микола Сингаївський писав вірші під час поїздок: у метро, маршрутках і автомобілях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі