четвер, 18 жовтня 2012 15:31

"Наповнили кімнату димом" - митець Володимир Падун розказує як жилося в сквоті у 90-х
7

"Холодний ВЕЛ": Володимир Падун, Людмила Роздобудько, Едуард Потапенков. Початок 90-х.
Фото: Фото з архіву Володмира Падуна
Володимир Падун, Людмила Роздобудько, Володимир Заїченко. Початок 90-х.
Володимир Заїченко "Без назви"
Анатолій Варваров «Свідок часу»

До 21 жовтня у столичному Центрі сучасного мистецтва "М17" триває виставка, присвячена маловідомому явищу в історії київського художнього середовища - творчості художників зі сквоту на Олегівській 90-х років.

44-річний художник Володимир Падун розказав, чому, навчаючись на другому курсі художнього інституту, пішов жити і малювати в закинутий будинок на Олегівській вулиці.

"У 1990 році я вчився у художньому інституті. - каже він. - Мав кімнату в гуртожитку на вул. Лук'янівській. Але пішов зі своїм однокурсником Едіком Потапенком у закинутий дім на Олегівській. Там ми могли поставити мольберт. 2-поверховий дім на два двори був схожий на майстерню, а не на кімнату, в якій можна було тільки жити. У ньому нічого не було. Голі стіни, кілька полишених стільців. Взимку ставили обігрівачі. У будинку залишилася електроенергія, то ми нею нелегально користувалися. З гуртожитку я взяв матрац, щоб було на чому спати. Коли закінчив інститут, повернув на місце.

- Що малювали в той період?

- Десь із півроку малювали натюрморти в художні салони. На кшталт картин Сезанна або Матісса. Це були спеціальні малюнки на продаж. Те, що подобалося людям - якісь вази, фрукти. Наприклад, одного разу за натюрморт отримав - 600 карбованців. Потім почалася реклама на початку 90-х років - то підробляли малюванням рекламних щитків. Але це було недовго… Бралися за такі роботи, щоб щось поїсти було і купити фарбу. 

- У сквоті з вами мешкало багато людей?

Не всі постійно жили в будинку. Були і театрали, і фотографи, і оператори. Всього чоловік 15-20. У 1996 році ми з Едуардом взяли кредит і викупили цей будинок на Олегівській. Тепер ось живу в ньому досі.

- Ви називали себе  мистецькою групою?

- Тоді ми називали себе "Холодний ВЕЛ". Наша мистецька група складалася з трьох чоловік - я, Едуард Потапенком та Людмила Роздобудько-Падун. Активно малювали та влаштовували художні акції десь в 1993-1996 рр. З тих пір я нічого не малював. Тільки щоб спустити пар. Займався дизайном, працював над різними проектами. Тож ця виставка "Сквоту на Олегівській" - своєрідна спроба повернутися в арт-бізнес.

- Які мистецькі акції робили в 90-х?

- Приміром в тодішній галереї "Славутич" організували "Сон літньої ночі". Наповнили кімнату димом і крізь нього проектували слайди на стіну. Це були фотографії людей, побутових речей, київських вулиць. Ідея - показати сон запрограмований, реальний і нереальний.

На виставці в Центрі сучасного мистецтва М17 показують роботи шести художників тодішнього сквоту - Ігоря Коновалова, Анатолія Варварова, Володимир Падуна, Едуарда Потапенка, Володимира Заїченка та Сергія Корнієвського.

Зараз ви читаєте новину «"Наповнили кімнату димом" - митець Володимир Падун розказує як жилося в сквоті у 90-х». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі