пʼятниця, 12 жовтня 2012 12:19

"Це історія про інтергалактичних козаків" - художник Олександр Ком'яхов
5

Фото: Фото надані Олександром Ком'яховим

Художник Олександр Ком'яхов більше року малював комікс про козачину-авантюриста.

Навесні 2013 року вийде у друк його книга "Чуб". Це буде другий український мальований комікс. З жовтня в книжкових магазинах вже можна знайти графічний роман про пригоди козаків "Дагопак" (автори книги Максим Прасолов, Олексій Чебикін та Олег Колов).

- Який вигляд матиме "Чуб"? І що за пригоди чекають на головного героя?

- Книга не буде коміксом-розмальовкою з "супергероями у лосінах". Це буде солідне видання у твердій палітурці. Формат - європейська графічна новела. Ідея була в тому, щоб змішати різні світи, як це відбувається у стімпанку (стімпанк - вид фантастики, дія якої відбувається у світі, де широко використовуються технології парових машин (авт.), "Енеїді" Котляревського, або у "Зоряних Війнах". У мене це інтергалактичні козаки, чому б і ні? "Чуб, або зоряна епопея про козака Чубенка", - це історія з коханням, бійками, гонитвами, інтригами. Усе як у справжньому пригодницькому кіно. Бо на початку ця історія була сценарієм до повнометражного анімаційного фільму.

- Це ваш перший комікс?

- Комікси мені подобались з дитинства, але малював я їх "у стіл". Як художник я співпрацюю з книжковими видавництвами. Долучався до анімаційних та рекламних проектів. "Чуб" - моя перша книга у цьому жанрі, яка готується до друку. За цю роботу мені ніхто не платив. Навпаки, я трохи платив своїм друзям, які допомагали мені на певних етапах створення книги.

- Що надихнуло на сюжет "Чуба"? Можливо, історичні українські події?

- Фільм "П'ятий Елемент", Кубань, Хан Соло з Чубакою, козак Мамай та катання на лижах. Чи надихнули мене міфи та історичні події? Мабуть, якоюсь мірою мене "надихнули" оживші міфи та в'ялотекуча історична подія, яка відбувається зараз. Антагоністи у моїй книзі багато запозичили у наших керманичів, але я не ризикнув надавати своїм персонажам аж надто багато рис реальних прототипів. Бо у мне пригодницька історія, а не хорор.

- Опишіть головних персонажів. Чи доводилося їх змальовувати зі своїх знайомих?

- Головний герой - Чуб Васильович Чубенко - перцюватий козачина-авантюрист. У нього є друг та штурман-механік - це кінь Орлик. Калина - кохана дівчина Чуба. Вона дочка майора Ягодиці - реєстрового козака-старшини на службі у Свинопапки Хряка (диктатора кнура). Коли у сюжеті виникали "дірки", я заповнював їх персонажами з реальності. Іноді це образи зліплені з декількох осіб. Це звичайний процес. Так додається живість у історію.

- Як думаєте, за кого найбільше переживатиме читач "Чуба"?

- Це ж написано у назві! Але, думаю, що за коня.

- Що найважче при малюванні коміксу?

- Складно дочекатися, поки руки домалюють усе те, що придумала голова і можна буде побачити усі готові сторінки.

- Чи взагалі розвинута в Україні комікс-культура?

- Комікс-культура у нас стоїть десь між демотиваторами та макраме. Тому нею так вигідно займатися. Бо будь-яка місцева мальована історія, що виходить в світ, стає подією.

Зараз ви читаєте новину «"Це історія про інтергалактичних козаків" - художник Олександр Ком'яхов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі