понеділок, 05 березня 2007 14:33

Копенгагенський сквот таки зносять (ФОТО)

У Копенгагені почали зносити молодіжний центр, конфлікт навколо якого викликав масові безлади в центрі данської столиці. Данський телеканал TV2 показав, як до будівлі під"їхав спеціальний кран з ядром для руйнування стін.

Насильницьке виселення сквотерів з цієї будівлі призвело до протестів молоді. В ході зіткнень з поліцією були арештовані сотні чоловік.

Будівля муніципального театру, побудована в 1897 році, довгі роки служила культурним центром профспілок, а потім спільноти сквотерів. На початку XX століття його відвідував Володимир Лєнін. Останніми роками в центрі проходили концерти відомих рок-виконавців, включно з Ніком Кейвом і Бйорк.


Шість років тому міські власті продали будівлю християнській общині, проте сквотери відмовлялися його покинути, стверджуючи, що операція незаконна. За рішенням суду в минулий четвер, 1 березня, поліція розпочала виселяти сквотеров. Ця акція призвела до масових безладів, в яких взяли участь активісти лівих рухів з Данії і сусідніх країн.

Щоб розігнати протестуючих поліція була вимушена застосувати сльозоточивий газ. Всього було арештовано більше 700 демонстрантів, більше 20 чоловік отримали поранення. Як повідомлялося раніше, до неділі ситуація в місті стала значно спокійніша, й активісти перейшли від погромів і зіткнень з поліцією до мирних акцій протесту, посилаючись на CNN повідомляє Lenta.ru.


Зараз ви читаєте новину «Копенгагенський сквот таки зносять (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі