середа, 26 жовтня 2011 19:05

На "Молодості" показали історію кінця світу за шість днів

На "Молодості" показали історію кінця світу за шість днів

Вчора, 25 жовтня, в рамках Міжнародного кінофестивалю "Молодість" відбувся показ фільму "Туринський кінь" угорського режисера авторського кіно Белла Тарра.

Ця стрічка здобула нагороду "Срібний ведмідь" на Берлінському кінофестивалі 2011 року. Після прем'єри "Туринського коня" 56-річний режисер оголосив про те, що йде з кіно. Він відомий своїми довгими чорно-білими фільмами. Зокрема, одна з його робіт триває сім годин. "Туринський кінь" має 150-хвилинний хронометраж, але багато глядачів залишили зал посеред показу.

Сюжет стрічки вибудований довкола події, що сталася із німецьким філософом Фрідріхом Ніцше під час прогулянки у Турині у 1889-му році. Тоді він побачив, як б'ють коня, що не хотів рушити з місця. Ніцше обійняв тварину за шию і зупинив його побиття. За місяць у філософа діагностували серйозний психічний розлад, який перетворить його на прикутого до ліжка інваліда на наступні одинадцять років.

Але режисер зосереджується на подальшій долі коня та його господаря-фермера, який живе з дочкою. Дія фільму відбувається протягом шести днів, впродовж яких світ поступово прямує до апокаліпсису. Кінь відмовляється не лише рухатися, але й їсти і пити. У колодязі зникає вода, а на вулиці щодня чимдужче дме вітер. В останні дні світ поринає у повну темряву і фермерська родина не може навіть розпалити вогонь.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Кінофестиваль "Молодість" відкрили у форматі 3D

"Це надзвичайно складний і філософський фільм. Думаю, він про те, що світ прогниває і поринає у темряву. І все це відбувається повільно, ніби таке невпинне сповзання у прірву. Режисер навмисно обрав такий повільний темп розгортання подій. Він показує щоденний одноманітний уклад сільської родини, як вони постійно їдять одну картоплю, як повторюються з дня на день усі їхні побутові дії.

Дочка зранку щодня набирає воду в колодязі, вдягає батька. Майже немає діалогів. Лише очима актори грають увесь відчай людського життя на тлі розгортання апокаліпсису. Ця темрява, у яку фермер і його дочка поринають в останній 6-й день – це дуже символічна річ. Таке собі попередження нам усім", - розповіла Gazeta.ua про свої враження студентка Катерина Осмоловська.

Переглянути стрічку можна 29 жовтня у столичному кінотеатрі "Київ".


Зараз ви читаєте новину «На "Молодості" показали історію кінця світу за шість днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі