вівторок, 31 жовтня 2023 11:35

Коли відзначають Гелловін ‒ традиції святкування в різних країнах

Коли відзначають Гелловін ‒ традиції святкування в різних країнах
Гелловін традиційно відзначають у ніч на 1 листопада. Фото: maz-online.de

У ніч на 1 листопада у світі відзначають Гелловін ‒ свято одне з найвеселіших. Водночас одне з найстрашніших і найзагадковіших.

Версії його походження різні. Найпоширеніша ‒ від кельтського свята злих духів Самайну. Від нього вірування про повернення недоброзичливих душ на землю перекочували в Гелловін, повідомляє Gazeta.ua.

Традиційно, щоб відлякувати злих духів, будинки прикрашають ліхтарями з гарбузів і страшними прикрасами. Але традиції святкування Гелловіну в різних країнах відрізняються.

Як святкують Гелловін у Сполучених Штатах Америки

Свято Гелловіну найбільше люблять у США. Там його вважають другим за популярністю після Різдва. Готуються до нього ще із середини жовтня. У меню додають святкові страви, прикрашають заклади декораціями й продають сувеніри в магазинах.

У США на Гелловін традиційно влаштовують вечірки з гримом і костюмами, перегляд фільмів жахів, переказують страшилки. У великих містах також проводять паради нечисті. А діти на свято ходять по сусідніх будинках і випрошують цукерки "в обмін на життя" ‒ це улюблена дитяча забава.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як у давнину відзначали Гелловін – добірка фото

Гелловін в Ірландії

Ірландію вважають батьківщиною цього свята. Стародавні кельти, які жили на території сучасної Ірландії, цього дня проводжали осінню пору й зустрічали зиму. Там заведено на Гелловін проводити фестивалі вампірів, готують святкову страву колканнон з капусти й картоплі, всередині якої ховають монетку. Ірландці також грають у гру, де потрібно підскочити до яблука, що висить на дереві, і відкусити від нього шматок.

Гелловін у Великій Британії

До Гелловіну британці прикрашають старовинні замки й маєтки, проводять там екскурсії. Туристів лякають страшними історіями про привидів і відповідними декораціями. У Великій Британії цього дня заведено збиратися в пабах і пити ель. Англійці також ворожать на багатті: кидають туди камінчики й розглядають візерунок полум'я.

Гелловін у Німеччині

У Німеччині до святкування Гелловіну готуються заздалегідь. Ще з вересня в магазинах продають костюми й декор для свята. Будинки прикрашають гірляндами й різними опудалами. Як і в інших країнах, заведено вирізати гарбузові ліхтарі, а з м'якоті готують святкові страви. У період Гелловіну в Німеччині популярним серед туристів стає місто Дармштадт, де розташований знаменитий замок Франкенштейна.

Гелловін у Китаї

У Китаї на Гелловін є традиція проводити фестиваль голодних духів, на якому заблудлим душам підносять різні подарунки й частування. Китайці вірять, що на Гелловін нещасливі за життя душі повертаються в наш світ, тому їх намагаються задобрити. Там також запускають ліхтарики річкою чи в повітря, щоб освітити душам шлях додому. Окрім того, китайці підсвічують вікна, щоб духи рідних могли відвідати оселю. Цього дня біля фотографій померлих близьких і рідних ставлять їжу й воду.

У ніч проти 1 листопада традиційно святкують Гелловін – День усіх святих. Для створення ефектного образу варто підготуватися.

Gazeta.ua розповідала, які обрати костюми, макіяж і манікюр. І як прикрасити гарбуз до найзагадковішого свята.

Зараз ви читаєте новину «Коли відзначають Гелловін ‒ традиції святкування в різних країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі