вівторок, 22 травня 2012 17:59

Холерою можна заразитись, з'ївши на пляжі "стихійних" бичків

Холерою можна заразитись, з'ївши на пляжі "стихійних" бичків
Збудники кишкових захворювань частіше за все чатують у теплих водоймах. Фото: sigmatv.com.ua

У забруднених водоймах цього літа на українців як завжди чекає лептоспіроз, гепатит "А" та холера. Про це попередив начальник відділу організації санепідемнагляду Державної санітарно-епідеміологічної служби Віктор Ляшко.

"Дехто думає, що якщо обережно купатися і не ковтати воду - не заразишся. Але лептоспіроз, наприклад, передається частіше через незначні пошкодження шкіри, які ми навіть не помічаємо. Він вражає нирки і печінку, може призвести до летального наслідку. Уберегтися можна лише не купаючись у заборонених місцях", - сказав Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдовше живуть народжені в грудні. Вони ж найчастіше хворіють на рак шлунку

Зараз у більшості водойм України проводяться мікробіологічні перевірки, очищення води від водоростей . Робляться проби води у місцях відпочинку людей. Значні відхилення зафіксовано лише на Донеччині, в Маріуполі. Тут пляжі не паспортизовані.

Втім, навіть якщо людині пощастило не заразитись купаючись, вона може споживати якісь морські чи річкові продукти, які є також небезпечні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Холера в Маріуполі: у лікарню кладуть навіть при незначних кишкових розладах

"Людина може потрапити до лікаря, але не обов'язково скаже санітарним лікарям, що з'їла якогось бичка. Цей бичок приготований з порушенням усіх санітарних норм і становить небезпеку для людей. Але санепідемслужбу про це рідко інформують", - пояснив Ляшко.

Зараз ви читаєте новину «Холерою можна заразитись, з'ївши на пляжі "стихійних" бичків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі