вівторок, 23 серпня 2022 06:15

День Державного прапора – коли почали відзначати і чому український стяг пропонують "перевернути"
4

23 серпня, напередодні Дня Незалежності в Україні відзначають День Державного прапора. Традиційно, державний стяг цього дня урочисто піднімають на головних майданах міст і сіл, біля державних установ.

Свято було започатковане 23 серпня 2004 року указом тодішнього президента Леоніда Кучми.

Постанова Верховної Ради «Про Державний прапор України» від 27 січня 1992 року
Фото: polinfo.gov.ua
Найпопулярніше пояснення кольорів українського прапора - синя смуга символізує небо, а жовта – золоті пшеничні лани
Листівка, випущена в м. Броди у 1902 році
У 2020 році з нагоди свята у Києві підняли найбільший Державний прапор України

"На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України", йдеться в указі про мету встановлення свята.

Офіційно Державним прапором незалежної України синьо-жовтий стяг став 28 січня 1992 року. Тоді Верховна Рада ухвалила відповідну постанову. Нею було визначено, що Державний прапор України – це "стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновили прогноз погоди на День Незалежності й День Державного прапора

Кольори українського прапора тлумачать по-різному. Найпопулярніше пояснення – синя смуга символізує небо, а жовта – золоті пшеничні лани. Кажуть також, що барви прапора здавна символізують дві головні стихії природи – воду і вогонь. З релігійного погляду, жовтий (золотий) колір – уособлює Творця і взагалі Вищу духовність, а синій – усе земне.

Перша історична згадка про поєднання синього та жовтого кольорів в офіційній символіці датується 1256 роком. Тоді, як вважають, було засновано Львів. А герб цього міста прикрасив золотий лев на синьому тлі.

Із XIV ст золотий і синій кольори офіційно використовувалися в гербі Руського королівства. Ці барви були й на гербах місцевої знаті, князів та шляхтичів.

Поєднання символічних для України кольорів бачимо й в добу козацтва. Особливо починаючи з XVIII ст. Часто в запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж зображеннями козаків.

Як загальнонаціональне поєднання синього й жовтого кольорів остаточно оформилося на початку XX ст. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада затвердила поєднання жовтого й блакитного як стяг Української Народної Республіки.

Але ні на початку XX ст., ні раніше не було офіційно визначено, я якому порядку мають бути жовтий і синій кольори. Тому й досі в Україні час від часу виникають дискусії про розташування барв.

Український прапор дехто пропонує "перевернути" – щоб він був жовто-синім. Стверджують навіть, що всі наші біди через "перевернутий" прапор. Серед науковців єдиної думки щодо цього немає. Кажуть, у давнину синій та жовтий кольори використовували в різному порядку. Уже починаючи із 1848 року більш-менш визначеним став синьо-жовтий варіант.

У Києві на День Незалежності заборонили проведення будь-яких масових заходів. Заборона діятиме з 22 по 25 серпня.

Водночас, 23 серпня у Києві та інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах, військових частинах проведуть офіційні урочисті церемонії підняття Державного прапора України.

Зараз ви читаєте новину «День Державного прапора – коли почали відзначати і чому український стяг пропонують "перевернути"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі