вівторок, 29 листопада 2016 07:05

Зняли фільм про жіночий бунт

Зняли фільм про жіночий бунт

$20 млн становить бюджет художнього фільму "Гіркі жнива". Це перша англомовна картина про Голодомор. Фінансував її створення канадський бізнесмен 63-річний Ян Ігнатович.

— Правду про Голодомор важливо розказувати на Заході. Ми переконалися в цьому під час допрем'єрних показів стрічки у США. Глядачі були шоковані. Вони ніколи не чули про трагедію українського народу, — говорить Ян Ігнатович.

— Окрім історії кохання, у фільмі є ще кілька сюжетних ліній. Показуємо наради Сталіна, народні повстання, реакцію західної преси на голодомор. Наприклад, американська газета "Нью-Йорк Таймс", замовчувала реальну ситуацію в Україні 1933 року. Були подвиги окремих журналістів. Таких, як Гарет Джоунс. Він працював у кількох британських виданнях та американському "Нью-Йорк Пост". Під час Голодомору пішки подорожував Україною і збирав інформацію. Одним із перших у західному світі почав говорити про злочини радянської влади.

Знання української історії допоможе англомовному глядачеві зрозуміти сучасні події в Україні — природу війни на Донбасі, окупацію Криму.

Науковими консультантами авторів стрічки "Гіркі жнива" були канадський професор Орест Субтельний та український історик Людмила Гриневич.

У центрі сюжету — кохання художника Юрія і сусідської дівчини Наталки, які живуть у Смілі на Черкащині. Восени 1932‑го в містечку з'являються каральні загони НКВС. Силою забирають у людей продукти. Батько Юрія помирає від голоду. Чоловік приєднується до збройного повстання проти радянської влади. Його наречена Наталка організовує жіночий бунт проти НКВС.

Сценарист фільму канадець Річард Бачинський-Гувер походить із роду козаків із Галичини. Каже, ідея стрічки з'явилася вісім років тому. Кілька разів приїздив в Україну. Працював у архівах, консультувався з істориками. Був сотником на Майдані. Тут народився його син Євген. Зараз йому 5 років. Після Майдану Річард живе у Смілі.

— Моя мати Женя та її сестра Варвара — єдині з усієї сім'ї вижили під час Голодомору. Вони були підлітками. В пошуках харчів пройшли пішки з Харкова до Львова, — говорить режисер фільму 68-річний Джордж Менделюк. Був одним із постановників американського серіалу "Поліція Маямі"

Головних героїв "Гірких жнив" втілили британські актори Саманта Баркс, 26 років, та Макс Айронс, 31 рік.

Епізодичну роль зіграв герой Небесної сотні Григорій Матяш із міста Прилуки на Чернігівщині.

В український прокат стрічка "Гіркі жнива" вийде 23 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм про жіночий бунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі