вівторок, 03 липня 2007 18:23

"Здоб ші здуб" переспівали "Роллінґ Стоунз"

Автор: фото: Сергій БУРКОВСЬКИЙ
  Після ”Євробачення-2005” вокалісту ”Здоб ші Здуб” Роману Ягупову дали звання заслуженого артиста Молдови
Після ”Євробачення-2005” вокалісту ”Здоб ші Здуб” Роману Ягупову дали звання заслуженого артиста Молдови

Молдавська група "Здоб ші здуб" минулого тижня презентувала в київському кафе "Бабуїн" альбом "Етномеханіка". Із їхнім 39-річним бас-гітаристом і композитором Міхаєм Гинку спілкуємося перед концертом за столиком у кафе.  Музиканти в цей час настроюють інструменти на сцені. Між собою перемовляються молдавською.

— Презентація диска буде в кінці липня, — зі мною Міхай спілкується російською з великими паузами між реченнями.

В "Етномеханіці" зібрані 18 найкращих пісень із чотирьох попередніх альбомів "Здоб ші здуб". Для ліпшої якості їх перезаписали на німецькій студії. На диску є переспів пісні "Пофарбоване в чорне" британців "Роллінґ Стоунз" та "Видели ночь" російського рок-гурту "Кіно" .

— Цоя ми на румунську та англійську перекладали.

А російською зробили панк-версію і з циганським тріо, — продовжує Гинку. — Хотіли ще пісню "Кашмір" групи "Лед Зеппелін" записати. Але вони не дозволяють нікому перекладати свої композиції.

З українськими музикантами товаришуєте?

— Трубач "Гайдамаків" Євген Дідич три роки грав у нас. Але йому не дуже подобалася наша музика, більше до джазу тягнувся.

 

У кінці липня молдавани дадуть концерт із "Гайдамаками" у місті Ізмаїл та селищі Вилково на Одещині.

 

— Це проект "Лінц Європа Тур". Вигадав його австрійський музикант Хуберт фон Гойсерн. Він плистиме на баржі по Дунаю. І в кожній країні, повз яку буде пропливати, виступатиме з місцевими музикантами. У Молдові співати не будемо. Там нема де пришвартуватися, у нас тільки очерет і комарі.

22 червня "Здоб ші Здуб" виступили на відкритті "Лінц Європа Тур" у столиці Австрії Відні.

— Розпочався справжній ураган, на річці шторм, — пригадує.— Нас перевели у величезний намет. А сцену розібрали.

Нас перевели у величезний намет. А сцену розібрали

Знайомі з Олегом Скрипкою? — питаю, бо "здуби" переспівали хіт "ВВ" "Танці". — Вашу творчість часто порівнюють.

— Не хочу образити "Воплі Відоплясова", але в нас різна музика. У них є частка стьобу над колгоспно-сільською тематикою. А ми альтернативна група. Вони класичний рок-гурт, а в нас більше танцювальна музика. Нас і з Гораном Бреговичем порівнюють. А він як композитор майже нічого не вигадує. Бере відомі народні мелодії. Ми ж музику пишемо самі, можна сказати, продовжуємо створювати фольклор.

До кав'ярні заходить вокаліст "Здоб ші Здуб" 33-річний Роман Ягупов.

— Бачив? Тут новий альбом "Аукціону" є, — каже до Гинку. Адже в крамницях мережі "Бубуїн" продаються диски та книжки.

— Да, 90 гривень коштує, — відповідає Гинку. — У мене стільки гривень не лишилося. Купи, я перепишу потім.

Ягупов сідає за сусідній столик.

— Порозмовляй з Романом, — радить мені Гинку. — Я втомився, — встає зі столу і йде на сцену.

В Україні вважають, що "Здоб ші Здуб" стали популярними в Європі після "Євробачення", яке проходило в Києві, — звертаюся до Ягупова.

— Можна й так сказати, — погоджується той. — Але до "Євробачення" на угорському фестивалі "Сігет" ми виступали на одній сцені із Сюзанн Вега. У Словаччині в нас платиновий диск вийшов. На гастролі до Німеччини їздили. А після "Євробачення" мені тільки дали звання заслуженого артиста Молдови. Держава обіцяла повернути гроші на підготовку до конкурсу, але так цього і не зробила.

Щось після конкурсу змінилося?

— Щоб піти в кіно чи кафе, треба купувати накладні вуса, — жартує. — Тепер із мене не беруть грошей за проїзд у таксі й замовлення в кафе. Даїшники не штрафують.

Де дістаєте народні інструменти?

— У Молдові все продається на музичних базарах. У пісні "Здубий Батец Тарі" я граю на сувенірному свистку. Грати можна майже на всьому, — переконує. — Один мій знайомий грає на листі та риб'ячій лусці. Недавно купили в київського майстра волинку, виконуємо на ній балканські мотиви. Інструмент коштує кілька тисяч доларів, однак для нас майстер зробив велику знижку. У Молдові є щось схоже на волинку — чимпой. Але для нього треба мати добру дихалку.

Зараз ви читаєте новину «"Здоб ші здуб" переспівали "Роллінґ Стоунз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі