вівторок, 13 вересня 2016 00:35

Застрелити слона коштує 1800 євро

— Вулиці заполонили військові патрулі з собаками, побільшало поліції, — розповідає про італійську Венецію український режисер Мирослав Слабошпицький, 41 рік. Два дні був на 73-му Венеційському кінофестивалі.

— Незважаючи на озброєних людей, атмосфера в місті цілком дружня. Бачив вечірку на пляжі — піщаний берег, намет, а далі — море. Так там крутилися два карабінери, щоб ніхто сп'яну не втопився. Американець хотів з ними сфотографуватися. Не відмовились, хоч той був не зовсім тверезий. Багато молоді сплять коло фестивального палацу. Хочуть бути ближче до огорожі, щоб узяти автограф у знаменитостей.

Мирослав Слабошпицький розповідає про стрічку "Сафарі"австрійського режисера Ульриха Зайдля, 63 роки. На фестивалі її показували в позаконкурсній програмі.

— Заможні туристи приїхали до ­Африки на полювання. Обов'язково фотографуються із вбитими звірами, — розповідає про фільм. — Потім здирають шкуру. Є епізод, коли зачитують розцінки. Скажімо, застрелити антилопу коштує 800 євро, слона — 1800. Кадри вбивства тварин шокували глядачів. Багато хто виходив із зали. Хоча коли в ­українському селі ріжуть свиню — це видовище значно страшніше. Криваві сцени показані дуже коректно. Зайдль намагається зрозуміти, що змушує людей убивати і отримувати від цього задоволення. Що у головах і душах цих мисливців?

Тварин для фільму не вбивали, як це було в історичній драмі "Андрій Рубльов" російського режисера Андрія Тарковського. Тоді живцем спалили корову і зарізали коня.

Документальна картина "Аустерліц", яку в Німеччині зняв український режисер Сергій Лозниця, 52 роки, показує нацистські концтабори, які перетворили на музеї. Акцент зроблено на тому, що туристи в них поводяться, наче на веселих атракціонах.

— Ця стрічка Лозниці хоч і поза конкурсом, але в офіційній програмі. — продовжує Слабошпицький. — Тобто Венеційський кінофестиваль вважає фільм українського режисера одним із 25 найкращих у світі. Тому спрямовує на нього глядацьку увагу.

Зараз ви читаєте новину «Застрелити слона коштує 1800 євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі