четвер, 11 жовтня 2007 18:17

Володимир Яворівський хвалить Юрія Андруховича

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Із артисткою Національної філармонії Галиною Даниловою Володимир Яворівський одружений 33 роки
Із артисткою Національної філармонії Галиною Даниловою Володимир Яворівський одружений 33 роки

Голові Спілки письменників, політикові-"бютівцю" Володимиру Яворівському вчора виповнилося 65 років. Він відзначатиме ювілей у неділю — поїде з родиною на дачу в село Перемога Баришівського району на Київщині.

Спілкуємося з Володимиром Олександровичем у нього вдома. Письменник живе на столичній вул. Гончара у будинку, де розташоване видавництво "Український письменник". У кабінеті Яворівського стіни завішані картинами, серед яких — робота Івана Марчука.

— Я Іванові допоміг отримати Шевченківську премію, — пояснює господар. — Він тоді мені картину подарував.

Поряд із зеленим диваном на підлозі лежить книга Василя Манька "Моя любов".

Що читаєте?

— Журнал "Кур"єр Кривбасу", — бере зі столу й гортає часопис. — Тут є цікавий прозаїк, звати Володимир Яворівський, — жартує. — Перечитав Пауло Коельйо та "Судний день" Анатолія Дімарова.

На моніторі комп"ютера відкрито текст. Написано "Глава 117. На Майдані".

— Пишу повість "Перед тим, як жити". Про випускників сільської школи, які зустрічаються через багато років. Один став охоронцем президента і постійно нагинається, щоб показати пістолет. Є "рухівець", який заробляє на хліб на старому "жигулі". Іще один — тракторист, якого трактор сам довозить додому. У мене пальці чешуться до цих типажів, — аж підстрибує письменник.

Багато книг видають члени Спілки письменників?

— Мало, бо видавництво "Український письменник" розікрали, розтягнули, — піднімає очі з-під окулярів. — Із півтора мільйона гривень, призначених Спілці, половина йде на Шевченківські свята. Усі області мають письменницькі організації. Треба утримувати голову, відповідального секретаря. На книговидання держава виділила 21 мільйон гривень. Цими грішми розпоряджається телерадіокомітет. Видавництво "Український письменник" їх не бачить.

Син написав детективний роман про скіфів

Кого читаєте з популярних українських письменників?

— Мені Юрій Адрухович імпонує, та особисто не знайомі. Його така якась, — підбирає слова, — агресивна філософічність. Так само й із Оксаною Забужко. Хльостка назва у її роману ("Польові дослідження з українського сексу". — "ГПУ"). Але ж сексу там немає. Можна було взяти у Жадана якісь сцени, які би більше відповідали цій назві.

Молоді літератори забагато пишуть про секс?

— Не можу їх назвати бездарними. Але от читаю у Жадана про те, як хлопець зустрічає однокласницю в парку. Вона йому розстібає ширінку. Він стоїть навпроти місяця. І на її руці світиться його сперма. Я не пуританин, але мені це нецікаво.

Літературу з Інтернету читаєте?

— Потроху заповнюємо сайт Спілки українською літературою. Півтори-дві сотні текстів вже маємо. Скоро вся українська література в Інтернеті буде. Письменники самі приносять диски. Хоча старшим важко перебудуватися. Вони хочуть потримати книжку в руках.

У Спілці 1700 письменників. На що вони живуть?

— Середній вік членів Спілки — 42 роки. Найстарший — 90-річний Олекса Ющенко із Хоружівки Сумської області. Він пише спогади про Малишка, Тичину та Рильського. На гонорари сьогодні ніхто не живе. Колись за роман платили 45 тисяч рублів. "Волга" коштувала 12 тисяч, а "жигулі" — шість. Я на перший гонорар за збірку оповідань "А яблука падають..." купив батькові мотоцикла "Дніпро".

Дружина Яворівського Галина запрошує на кухню. Пригощає печеними яблуками, домашнім вином із журавлини. По телевізору йде випуск новин.

— Моя дочка Леся на "Новому каналі" працює, — розповідає письменник. — А син Святослав написав детективний роман про скіфів. Хотіли вже його до Спілки приймати. Я сказав, що не ініціюватиму цього. Ну, і ніхто інший теж не ініціював. Син живе у Львові. Редагує партійну газету "Нашої України".

1942, 11 жовтня — Володимир Яворівський народився в с. Теклівка на Вінниччині в родині колгоспників
1968 — перша збірка оповідань "А яблука падають..."
1989 — депутат Верховної Ради СРСР
2001 — очолив Спілку письменників; через 5 років став її головою вдруге
2002–2006 — член фракції "Наша Україна" у Верховній Раді 5-го скликання
2006, 2007 — нардеп за списком Блоку Юлії Тимошенко
Автор збірки оповідань, п"яти збірок нарисів, п"яти романів та двох повістей. Останню книжку "Що ж ми за народ такий" опублікував 2002-го. Очолював Шевченківський комітет. Веде на Українському радіо програму "20 хвилин із Яворівським". Має сина, доньку та двох онуків

Зараз ви читаєте новину «Володимир Яворівський хвалить Юрія Андруховича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі