вівторок, 03 січня 2006 16:16

Ющенко — гетьман, Тимошенко — Джоконда, а Червоненко — Наполеон

  Різдвяна листівка із Юлією Тимошенко
Різдвяна листівка із Юлією Тимошенко

У п"ятницю в київській галереї "Колекціонер" відкрилася виставка незвичних робіт фотохудожниці Оксани Цеацури, 38 років. На дверях відвідувачів зустрічала афіша із зображенням гарненької Юлії Тимошенко, 45 років, у червоному ковпаку Санта-Клауса. Гості жартували, що екс-прем"єрка — Баба Мороз.

Віктора Ющенка, 51 рік, Цеацура зобразила тричі — стриженим "під Сковороду" гетьманом, козаком у білій сорочці з оселедцем та просто президентом, але з обличчям до отруєння.

У Тимошенко — аж дев"ять портретів. На одному вона зображена Джокондою, із знаменитою таємничою посмішкою і спокійно складеними руками. На іншому — типовою українкою, з косою і у вишиванці. А ще є портрет, де вона — велична королева у горностаєвій мантії.

На полотні "Три богатирі" Цеацура зобразила президента Віктора Ющенка, прем"єр-міністра Юрія Єханурова, 57 років, та спікера Володимира Литвина, 49 років, — у богатирських кольчугах і солом"яних брилях.

На коні в ролі Наполеона показала Євгена Червоненка, 46 років, нового голову Запорізької облдержадміністрації. Колишній міністр транспорту в "треуголці" Бонапарта впевнено утримує коня, що став на диби.

Уцілів лише маленький молитовник, трохи листівок і сімейний альбом

Після того як на прохання художниці всі наповнили келихи, було сказано кілька слів про виставку. Зокрема, що називається вона "Український ренесанс" і має три розділи: біблійні сцени, портрети та різдвяні листівки.

— У моєї бабусі ще з часів Російської імперії була велика бібліотека, — розповіла пані Оксана. — За радянської влади книжкова колекція зникла. Уцілів лише маленький молитовник, трохи листівок і сімейний альбом.

Фотохудожниця виставила ще і свої листівки — 12 різдвяних та 6 великодніх. Вона заповзялася відродити забутий жанр української листівки — до Водохреща, Спаса, Трійці, Благовіщення...

— Я не хочу, щоб на Різдво українці дарували одне одному "покемонів" та "мікі маусів", — знизує плечима пані Оксана.

Після чергового тосту почалися спогади. Багатьом своїм друзям фотохудожниця запам"яталася "маленькою дівчинкою з великим фотоапаратом".

Виставка відкрита до 17 грудня з 11.00 до 18.00 за адресою Андріївський узвіз, 2-Б.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко — гетьман, Тимошенко — Джоконда, а Червоненко — Наполеон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі