четвер, 05 травня 2011 08:15

Українську короткометражку покажуть у Каннах

До конкурсу Каннського кінофестивалю потрапила українсько-французька короткометражка "Крос". Її зняла 29-річна Марина Врода.

— Теоретично фільм міг бути абсолютно український, — розповідає Марина телефоном із Франції. — Розіслала свій сценарій декільком продюсерам, але ніхто не зацікавився 15-хвилинним фільмом.

3,5 тис. євро для зйомок назбирала із француженкою Флоранс Келлер.

— Флоранс працювала в Києві у Французькому культурному центрі. Ми познайомилися там на якихось зустрічах. Просто дружили, мали спільні смаки, були цікаві одна одній. Якось Фло, коли вже закінчила працювати і поїхала до Парижа, приїхала знову до Києва. Ми зустрілися випити кави. Я розповіла про короткометражку. Вона сказала, що хоче теж це робити. Навіть не знаю, чи був у неї до того продюсерський досвід. Може, це й добре, робили все вперше як хотіли. Професіоналам досвід іноді заважає.

У стрічці знялися непрофесійні актори. Режисер шукала потрібних людей просто на вулиці та в рідній школі №280 столичного району Бортничі.

— Хотіла зняти свою вчительку фізкультури, я колись під її наглядом бігала кроси. Але в Олександри Тихівни були заняття. Нас виручила прибиральниця Віра Іванівна. Я на неї випадково наштовхнулася в шкільному коридорі. Сподобався її профіль і фігура. Коли на неї вперше наставили камеру, Віра Іванівна одразу згадала, де серце, й почала проситися додому. Я сказала: "Дайте їй 50 грамів коньяку і все буде хокей". 13-річних підлітків просила не грати, а поводитися природно. Я росла напіввуличною дитиною, тому й вибрала звичайну школу, а не якусь академію мистецтв.

Зйомки тривали п'ять днів. Фільмували також на дніпровських пляжах, у лісі Пущі-Водиці.

Майже весь бюджет пішов на зарплату й харчування. Кінообладнання безкоштовно надала студія "Фільм юа".

64-й Каннський фестиваль відбудеться з 11 по 22 травня. Журі конкурсу короткометражок очолює французький режисер 47-річний Мішель Ґондрі. 2005-го кращою в цій категорії визнали стрічку "Подорожні" киянина Ігоря Стрембицького.

Зараз ви читаєте новину «Українську короткометражку покажуть у Каннах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі