пʼятниця, 08 квітня 2016 00:10

У музичному проекті зібрали трьох класиків

У музичному проекті зібрали трьох класиків
Фото: weloveua.com

Прем'єра "Концерту №2 для віолончелі з оркестром" Мирослава Скорика відбулася 4 квітня в Національній опері. Квитки розкупили за декілька тижнів до дати.

Цей концерт — перший із серії проекту "Три С". Він об'єднує трьох класиків української академічної музики. У найбільших містах України твори Мирослава Скорика гратимуть цієї весни. Валентина Сильвестрова — восени, а Євгена Станковича — навесні 2017 року.

— Ці три "С" для нас, музикантів, є стовпами української музики, — розповідає Олександр Пірієв, 33 роки, віолончеліст, автор ідеї. — Протягом двох років ми почуємо знакові роботи митців у поєднанні зі світовою класикою, яка найбільше вплинула на них. Наприклад, Мирослав Михайлович обожнює музику імпресіоністів Клода Дебюссі та Моріса Равеля. Він — автор першого твісту в Україні, любить джаз. Тому на концертах будуть твори Джорджа Ґершвіна, який уперше поєднав класику із джазом. Така програма показує, що українська музика — частина світової культури.

Свій перший концерт для віолончелі з оркестром Скорик написав майже 30 років тому. ­1987-го отримав за нього Шевченківську премію. Відтоді з'явилося багато творів, серед яких — дев'ять скрипкових концертів.

— "Концерт №2" щойно зійшов з паперу. Це якоюсь мірою — відгомін наших справ, — каже 77-річний Миро­слав Скорик. — Композитор має реагувати на те, що відбувається навколо.

Перед прем'єрою митець небагатослівний. Зізнається, що хвилюється.

— Цей твір Скорика — трагічний та експресивний, — говорить після концерту музикознавець Ольга Голинська, 57 років. — Мілітарні мотиви, самотній голос віолончелі — усе це дуже співзвучне сьогоднішній ситуації в Україні.

"Мелодію" Мирослава Скорика з фільму "Високий перевал" знають усі. Вона звучить у різних інтерпретаціях — як оркестровий чи сольний твір, у джазових, естрадних та поп-обробках. Коли людина створює музику, що стає візитівкою нації, — це вже знаково. Наприклад, мелодію "Бессаме мучо" композиторка написала в 16 років. Пісня стала символом Аргентини і прославилася на весь світ. Нічого кращого її авторка так і не створила. А Мирослав Скорик, крім "Мелодії", написав і "Карпатський концерт", музику до фільму "Тіні забутих предків", джазові твори.

Концерт Мирослава Скорика у Львові відбудеться 13 травня.

Зараз ви читаєте новину «У музичному проекті зібрали трьох класиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі