пʼятниця, 04 липня 2008 17:11

У Луцькому замку кували мечі

  Актор Анатолій Ситюк зіграв литовського князя Любарта
Актор Анатолій Ситюк зіграв литовського князя Любарта

Друге арт-шоу "Відкрита ніч у Луцькому замку" відбулося минулих вихідних. Із пів на дев"яту вечора в суботу люди почали займати столики у кафе, створених просто неба, серед мурів стародавньої фортеці. Квиток на фестиваль коштував 30 грн.

Б"ють дзвони. Розпочинається дійство "Ярмарком у Любарта". Десятьом чоловікам пропонують наввипередки випити кухоль пива. За кілька секунд 20-річний Павло Ярмолюк показує глядачам спорожнілий:

— Сам не знаю, як у мене так вийшло — випити цілий кухоль, — каже потім. — Виграв пляшку пива.

На замковій площі глашатай виголошує програму фестивалю і представляє публіці литовського князя Любарта, що в XIVст. звів мурований замок у Луцьку. Роль виконує актор Волинського драмтеатру Анатолій Ситюк, 29 років. Час від часу, поправляючи корону на голові, обходить учасників фестивалю — акторів, музикантів, поетів, художників, ковалів, гончарів і дзвонарів. Його супроводжує варта та княжий почет.

Міський голова Луцька Богдан Шиба, 46 років, спілкується з ковалями. Ті пропонують йому викувати меча. Мер закачує рукави вишиванки і хвилин зо п"ять б"є по майже готовому мечу.

— Складне це мистецтво, — витирає чоло. — Я не кував, а тільки підковував меча, — усміхається.

Починаються лицарські бої. Чути удари мечами. Важкі обладунки тягнуть молодого лицаря до землі. Хлопець падає. Суперник допомагає йому встати. Бій закінчується нічиєю.

Лицар кладе меча на плече, поправляє шолом. 9-річний Антон Вах цікавиться, чи важкий у нього меч. Лицар кладе хлопцеві меча на плече.

— Легкий, можу таких 10 підняти, — хвалиться Антон.

Дівчата з театру "живої скульптури" стоять непорушно. Пози змінюють кожні 15–20 хв. Говорити з гостями їм заборонено. На запитання, чи важко стояти, кліпають на знак згоди очима.

Близько опівночі В"їзну браму замку Любарта відчиняють для всіх бажаючих туди потрапити.

Львівський вуличний театр на ходулях "Воскресіння" ставить феєричне шоу "Магічні світлячки замку". На сцені виступають театр старовинної культури "Яварина" і білоруський гурт середньовічної музики "Стари Ольса". Далі — "Гайдамаки" з Києва, "В.О.Д.А" й "Чачка" з Луцька і місцевий молодіжний театр "Гармидер".

Світанок у Луцькому замку зустріло майже тисяча людей.

Зараз ви читаєте новину «У Луцькому замку кували мечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі