пʼятниця, 27 квітня 2018 06:05

"У кіно запрошували лише раз. Зіграв трупа"

Автор: ФОТО З САЙТА facebook,com/Шляхетні волоцюги
  Актор Максим Паньків (на передньому плані) зіграв у фільмі ”Шляхетні волоцюги” кіндера — представника дрібного криміналітету. У 1930-х кіндери боролися з батярами за вплив у Львові
Актор Максим Паньків (на передньому плані) зіграв у фільмі ”Шляхетні волоцюги” кіндера — представника дрібного криміналітету. У 1930-х кіндери боролися з батярами за вплив у Львові

45 днів тривали зйомки комедії "Шляхетні волоцюги".

— Довоєнний Львів відтворювали за допомогою декорацій, — розповідає режисер Олександр Березань, 49 років. — Їх будували на основі архівних фото й відео. У львівському депо орендували ретро-трамвай 1909 року. Таких збереглося лише три. Інші два — на території Польщі. Найважче було знімати на площі Ринок. Там — тисячі туристів. У фільмі — 60 персонажів. Ще 250 акторів набрали для масовки. Для всіх шили спеціальні костюми.

Фільм створили за мотивами польського довоєнного мюзиклу про батярів.

— Це суто львівське явище. Батяри були гульвісами, жили за рахунок дрібних крадіжок. Згодом почали складати пісні, в яких висміювали будь-яку владу. Мали особливу говірку — львівську ґвару.

1939 року, напередодні Другої світової війни, глава СРСР Йосип Сталін та Третього Рейху — Адольф Гітлер прагнуть заволодіти браслетом правди, за сюжетом. На пошуки відправляють своїх агентів до Львова. Цінною прикрасою володіє 18-річна сирота Христя. Знайомиться з батярами Мирославом і Богданом. Ті допомагають їй утікати від переслідувань.

— У фільмі мало історичної правди, — продовжує Березань. — Вирішили висміяти тогочасне зло — нацизм, тоталітаризм. НКВДистів навмисно показали недалекими. Влітку вони приїхали до Львова у костюмах для вертепу. Не знали, що традиційно колядують лише взимку. У комедії "Шляхетні волоцюги" зіграли музиканти рок-гурту "Брати Гадюкіни".

— Протягом фільму постаємо в різних образах, — розповідає лідер гурту 52-річний Ігор Мельничук. — На Личаківському кладовищі втілили учасників похоронного оркестру. З'являлися на сцені оперного театру. На площі Ринок були як вуличні музиканти. До того лише раз мене запрошували у кіно. У серіалі "Повернення Мухтара" зіграв труп колишньої зірки джазу. За сюжетом, мене вбили, щоб викрасти унікальну гітару.

"Брати Гадюкіни" для фільму переспівали пісню "Тільку ві Львові", яку написав єврейсько-польський пісняр Емануель Шлехтер.

В українському прокаті фільм "Шляхетні волоцюги" з'явиться у вересні.

Зараз ви читаєте новину «"У кіно запрошували лише раз. Зіграв трупа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі