четвер, 14 червня 2007 19:17

Створили 26-серійну стрічку "Лис Микита"

13 червня у столичному "Кінопалаці" відбулася прем"єра мультиплікаційного серіалу "Лис Микита". 26-серійну стрічку створили на київській студії "Фрески". Ідея мультсеріалу належить керівникові товариства "Просвіта" Павлові Мовчану. Гроші на фільм виділили з держбюджету в 2005 році.

Сценарист і режисер Володимир Кметик уточнив, що міністерство замовило 260 хвилин, але група "не вклалася" і зробила 405. Різницю в грошах студія "Фрески" фінансувала сама. Від "Просвіти" вона отримала бюджетних 11 млн грн. Кметик каже, що половина цих коштів одразу пішла на податки.

— Аби закінчити стрічку, багато співробітників не отримували зарплати, — зазначає режисер.

Музику до стрічки написав композитор Мирослав Скорик. Усіх героїв-звірів озвучували батько й син Анатолій і Григорій Паламаренки.

— Я створив сумну музику, — розповідає Мирослав Скорик. — Бо цей мультфільм сатиричний, але в ньому сатира — сумна.

Письменник Іван Франко написав твір "Лис Микита" бойківською говіркою. Мову в мультфільмі на сучаснішу не змінювали. Тому Кметикові довелося пояснювати публіці значення деяких незрозумілих слів. Мати режисера — з Бойківщини, а сам Володимир народився в селі Сопіт Сколівського району на Львівщині.

— Хіба не зрозуміло, що штири — це чотири, а ябко — яблуко? — каже він.

На перегляд прийшла колишня депутатка Людмила Супрун. Мультфільм їй сподобався.

Фільм запропонували для показу на Першому Національному телеканалі. Поки що відповіді творці "Лиса Микити" не отримали.

Зараз ви читаєте новину «Створили 26-серійну стрічку "Лис Микита"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі