вівторок, 19 березня 2019 00:21

Стало менше фільмів про війну

Автор: WWW.DOCUDAYS.UA
  Героїня документального фільму ”Домашні ігри” Аліна сама доглядає молодших брата і сестру. Вона — кандидат у національну збірну й мусить зробити вибір: футбол або сім’я
Героїня документального фільму ”Домашні ігри” Аліна сама доглядає молодших брата і сестру. Вона — кандидат у національну збірну й мусить зробити вибір: футбол або сім’я

76 фільмів із 38 країн покажуть на 16-му міжнародному фестивалі документального кіно про права людини "Докудейс ЮА".

Відбудеться в Києві 22–30 березня.

— Цьогорічний фестиваль присвячений цифровим технологіям. Про те, як вони змінюють наше життя, про контроль та інформаційну безпеку в інтернеті, — розповідає програмна директорка фестивалю Вікторія Лещенко, 33 роки.

Фільмом-відкриттям стане нідерландська стрічка "Беллінгкет: Правда у світі постправди".

— Розповідає про незалежну команду журналістів, які працюють у різних куточках світу, — продовжує Лещенко. — Розвінчують неправдиву інформацію в інтернеті. Вони одні з перших розслідували авіакатастрофу рейсу МН17 під Донецьком 2014 року. Заявили, що до падіння літака причетні російські військові.

У британсько-американській стрічці "Неспокій" розповідають історію успішної американської студентки Дженніфер Брі, яка вивчала соціальні науки. З коханим планували подорожувати і навчатися. Раптом у дівчини піднялася температура, вона не могла рухатися. Лікарі довго не розуміли, що сталося. Виявилося, це синдром хронічної втоми. Недуга недосліджена, її не лікують. До хворих ставляться, як до симулянтів. Дженніфер почала через інтернет спілкуватися з людьми, які живуть із цим. Є стадії, коли такий хворий може трохи працювати, але відновлення займає багато часу. А деякі цілими днями лежать у ліжку й не можуть встати.

Цікавий фільм "Чистильники" про цензуру в інтернеті. Для чистки соцмереж американські компанії, як "Ґуґл" і "Фейсбук", наймають зазвичай філіппінців.

У них є інструкції, що видаляти. Наприклад, сцени насилля. Норматив — три тисячі зображень на день. Отримують хороші гроші. Але в людей реально їде дах. Один із робітників, який спеціалізувався на сценах самогубства, вкоротив собі віку. Якщо під час прямої трансляції людина говорить, що зараз покаже, як себе вб'є, вони не можуть вимкнути, поки реально не почнеться самогубство. Керівники компаній розказують, що у них велика відповідальність. Залежно від того, що вони цензурують, можна вплинути на події у світі. Коли відбуваються революції, відео може стати поштовхом для збройного протистояння.

Фільм "Потенційний злочин" розповідає про сучасні технології, які використовує поліція і розвідка в США та Німеччині. Є програми, які відстежують кожного користувача соцмереж. Часто це дозволяє запобігти злочину. Наприклад, зупинити наркокур'єра.

У програмі фестивалю 27 українських документальних стрічок.

— "Домашні ігри" Аліси Коваленко — це історія про неблагополучну родину з Києва. 20-річна Аліна виховує маленького брата і сестру. Вона грає у футбольній команді. Має заробляти гроші, щоб утримувати родину. Професійний спорт дає шлях до нормального життя, про яке вона мріє.

Фільм "Тато — мамин брат" зняв Вадим Мальков. Головний герой — художник і співак Анатолій Білов має сестру, яка хворіє на шизофренію. Він бере до себе на виховання її маленьку доньку. Дівчинка сприймає його як рідного батька.

Стало менше фільмів про війну. Але "Брати по зброї" Сергія Лисенка не дають забути про Донбас.

"Історія зимового саду" — про павільйон квітникарства Виставки досягнень народного господарства. Головна героїня Валентина Вороніна намагається за ним доглядати Через 45 років роботи її відправляють на пенсію. Вважає, що без неї рослини загинуть.

Фестиваль "Докудейс ЮА" пройде в столичних кінотеатрах "Жовтень", "Київ", "Ліра".

Зараз ви читаєте новину «Стало менше фільмів про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі