вівторок, 05 серпня 2008 14:32

Скульптор Влад Волосенко живе в майстерні на 300 "квадратів"

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Скульптор Влад Волосенко під час симпозіуму в селищі Седнів на Чернігівщині показує незавершену скульптуру вбитої трипільської мадонни. Жіноча фігура лежить на боці.  Зверху буде ще одна частина. Автор показує її картонний шаблон. Композицію, яка має назв
Скульптор Влад Волосенко під час симпозіуму в селищі Седнів на Чернігівщині показує незавершену скульптуру вбитої трипільської мадонни. Жіноча фігура лежить на боці. Зверху буде ще одна частина. Автор показує її картонний шаблон. Композицію, яка має назв

Український скульптор 44-річний Влад Волосенко 17 років живе в Канаді. Його роботи є в Торонто, Лос-Анджелесі, Дубаї та Москві. Нещодавно він відвідав симпозіум скульпторів у селищі Седнів на Чернігівщині.

Володимир виходить із їдальні бази спілки художників у Седневі з апельсином у руках. Ідемо на майданчик, де працюють скульптори.

— Композиція складатиметься з трьох частин, — розповідає Волосенко. — Знизу — прямокутний блок, на ньому лежатиме основна фігура. Над нею кріпитиметься на штирях ось така штука, — дістає картонний шаблон. — Ця частина ще не готова.

— На що схоже? — запитує скульптор.

— Дельфін чи парусник, — відповідаю.

— Дивись: ось ноги, ось живіт, ось сіська, — торкається рукою. — Це довга шия і молотоподібна голова. Трипільські мотиви.

Сідаємо під яблунею. Влад викладає на стіл пачку цигарок "Вінстон". Навіть у тіні не знімає чорних окулярів.

— В українських скульпторів героїчна епоха ще не скінчилася. На кожній роботі — красівості. Кожен думає, чим красивіше він зігне пальчик на роботі в якусь хрінь, тим дорожче його куплять, — каже. — Коли я бачу роботу, то не приглядаюсь, що там зображене, а дивлюся, що в художника було в голові. А то наліплять мордяк і радуються. У світі мова пластики йде разом з архітектурою. А в нас — культура надгробків.

Пішки через болото перейшов німецько-французький кордон

Волосенко говорить, що в Канаді знайшов себе. За кордон виїхав 1991 року. Спочатку — до двоюрідного брата в Німеччину. Подорожував автостопом. Пішки через болото перейшов німецько-французький кордон. Півтора місяця жив у Парижі. Згодом нелегально перебрався до Канади. Працював у ливарних майстернях. Потім у дизайнерському бюро. Мав власну фірму із виготовлення скульптурного оздоблення для будинків.

— На Заході більше "прайвасі" — особистісного, — додає. — Книжки, кіно, виставки — для особистісного розвитку. Найголовніше в житті людини — намагання отримати свободу.

У Торонто скульптор має майстерню площею 300 кв. м. У ній живе і працює. На російській вечірці 1996 року познайомився із майбутньою дружиною.

— Вона москвичка, вихователька в дитсадку. Два роки зустрічалися. Одружились 1998-го. Чотири роки тому розійшлися. У жінки є сторона почуттів і матеріальна. Матеріалізм у неї переміг. Коли тобі кажуть: твої дерев"яшки мені до с...ки, а пральну машинку хочеться більше, ніж чоловікової творчості...

До Седнева Влад Волосенко приїхав із 9-річним сином Володимиром.

— Малий живе на два будинки — то зі мною, то з матір"ю. Без проблем його забираю, як колишній дружині треба кудись поїхати із друзями. Син уже пробує щось ліпити, тюкати камінь. Рано ще говорити, але я буду тільки радий, як піде моїми слідами. Українською Володя не говорить, лише російською. Хочу, щоб тут повчився рідної мови. У Седневі якось ішли біля вокзалу й бачимо, п"яницю тягне міліціонер. Алкаш опирається, каже міліціонерові "сука". Малий перепитує: "Папа, ты слышал, что он ему сказал?! Вау! Тут свободы больше, чем в Канаде!".

В Україні у скульптора залишилася мати. Влад Волосенко планує рік пожити в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Скульптор Влад Волосенко живе в майстерні на 300 "квадратів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі