понеділок, 23 лютого 2009 16:55

Сергій Жадан зібрав 700 гривень для Ульяненка

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Письменник Сергій Жадан презентував нову поетичну книгу ”Ефіопія” у столичній книгарні ”Є”
Письменник Сергій Жадан презентував нову поетичну книгу ”Ефіопія” у столичній книгарні ”Є”

— Минулого разу я його слухала, він укумарений був. За стійку мікрофона тримався, аби не впасти, — каже студентка Діана. Вона прийшла на презентацію поетичної збірки 34-річного Сергія Жадана "Ефіопія". Захід відбувся у столичній книгарні "Є". Книжку видало харківське видавництво "Фоліо".

У книгарні приблизно 250 осіб, переважно студенти. Люди сидять, стоять у проходах і сусідніх залах.

Жадан виходить на сцену з пляшкою негазованої води.

— В усіх криза, а я себе нормально чухаю, — крутить у руках збірку. — Всі мої поезії — на основі реальних подій. Герої — кримінальні авторитети, нелегали, кур"єри, поети, відступники і проститутки.

Письменник читає вірші у мікрофон, аби могли чути шанувальники у сусідніх залах. Двоє дівчат пошепки повторюють римовані рядки за Жаданом. Кажуть, знають їх напам"ять — два місяці тому тексти з"явились в Інтернеті.

— Недавно заборонили книжку Олеся Ульяненка, — Сергій відпиває води з пляшки. — Нехай Олесь подає позов на Комісію з питань суспільної моралі. Ми допоможемо найняти пристойного адвоката. Нумо, люди, хто скільки може!

Літературний агент Ульяненка Юка Гаврилова виходить на сцену з конвертом. Їй дають купюри по 2, 5 та 50 грн. Гроші у конверт не вміщаються. Юка кладе їх у сумку. Каже, що назбирала 700 грн. Сергій читає вірші далі.

— Роман закінчую, фільм знімати хочу, сценарій до нього пишу. Картина буде про те, як знімають порно. Актори — українські, а гроші — російські. Це я так собі міркую.

За годину розкуповують 20 примірників "Ефіопії". Ціна — 20 грн.

Жадан двічі перемагав на конкурсі "Книга року": 2001-го і 2006-го. Видав 14 книжок. Його твори перекладено 13 мовами.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жадан зібрав 700 гривень для Ульяненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі