понеділок, 05 травня 2008 16:03

Руслана боротиметься з "піратами"

  Руслана Лижичко скаржиться, що перебування в політиці вбило її бізнес
Руслана Лижичко скаржиться, що перебування в політиці вбило її бізнес

"Не лякайтеся, коли з мого боку звучатимуть гострі заяви", — попереджає українська співачка 34-річна Руслана Лижичко перед початком своєї прес-конференції. На ній артистка заявила, що розпочинає активну антипіратську кампанію. Із 1 травня на офіційному сайті Руслани можна скачати її пісні. Співачка написала відкритого листа українським користувачам Інтернету.

— Мені завдано прямої моральної і матеріальної шкоди, — зачитує свого листа. — Форми піратства в Україні сягають величезних масштабів. 2003-го ми боролися із трьома піратськими заводами. Сьогодні — із сотнями й тисячами нелегальних сайтів, що видають у мільйони разів більше піратських копій.

Руслана пропонує переглянути, яким чином скачують в Інтернеті її новий альбом "Амазонка". Директор Асоціації музичної індустрії Ігнат Бережний починає закачувати його з музичного сайту. Переконує, що за 16 хв. матиме всю "Амазонку".

— Це загальносвітова проблема. Приміром, альбом Мадонни, який вийде тільки за тиждень, мій друг уже скачав, — розповідає Руслана. — Але такого бардаку, як в Україні, більше немає ніде. Таке враження, що тут усім начхати на нашу музику. Де українські виконавці мають заробляти гроші? Всі свої заробітки я вклала у музичний продукт — а його просто розтягнули в Інтернеті! — лютує. — Якщо в Україні в мене не будуть продані мільйони дисків, я не почуватимуся впевнено на світовій арені. Ми маємо бути споживачами власного продукту.

Демонструє піратський диск, який придбала на одній із вуличних розкладок за 30 грн.

— Тут є все, що Руслана записувала з початку своєї творчої діяльності. Дивно, що немає ще й майбутніх пісень, — іронізує. — Найцікавіше — цей диск зроблений на заводі, тут є марка, він вільно продається. За нашими даними, його привезли чи то з Росії, чи з Китаю.

Каже, що відтепер пропонує прихильникам скачувати свої пісні тільки з її офіційного сайту. Хоча це й збитково.

— Я поняття зеленого не маю, де далі братиму гроші, — говорить. — Мені пропонують переїжджати в Америку, в Європу — мене там готові продюсувати. Але я залишаюся тут, хоча за кордоном існує цивілізована схема музичного ринку. Виконавець Ті-Пейн, із яким маю дует, торік став четвертим у світі за продажами синглу. Його прибутки і мої — навіть нема що порівнювати.

У співачки цікавляться, чи піднімала проблему піратства, коли була народним депутатом.

— Буквально мечем розмахувала з трибуни, коли були парламентські слухання з цього питання, — запевняє Руслана. — Але навіть я зі своєю дикою енергією не можу запобігти тому, чим зараз займаються наші політики. Усі мої ініціативи залишилися без реагування. Загалом перебування в політиці вбило мій бізнес. Той рік був втрачений для мене — я перестала існувати як творча одиниця.

Співачка надіслала листа прем"єрці Юлії Тимошенко з проханням розробити План дій щодо вдосконалення системи захисту авторського права і суміжних прав в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Руслана боротиметься з "піратами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі