четвер, 20 грудня 2007 18:19

Рукопис Марії Матіос продали за 2600 гривень

У вівторок у Києво-Могилянській академії презентували вже видані книжки переможців цьогорічного літературного конкурсу "Коронація слова". На нього подали понад тисячу рукописів, з яких журі ще влітку обрало десять найкращих.

Поки що видано лише чотири романи: Марії Матіос — "Майже ніколи не є навпаки", Ірини Чернової — "Село — не люди", подружжя Олександра та Наталки Шевченків — "Бранці мороку" та Тетяни Щербаченко — "Вовчик. Мій роман". На презентації продавали авторські рукописи цих творів. На отримані гроші організатори куплять книжки для дитячих будинків.

Запрошених на захід просили прийти у вечірніх сукнях та костюмах. Більшість прохання проігнорували.

У гардероб здає свою шубку письменниця Яна Дубинянська, 32 роки. Лишається у довгій яскраво-червоній сукні з відкритими плечима. Потім просить у гардеробниці дістати шалик із шуби.

— Та не треба він тобі. Може, трохи замерзнеш, зате гарною будеш — це ж главноє, — жінка так і не віддає шалика.

Зал прикрашений сніговиками із тканини: великі стоять на підлозі, маленькі — підвішені до стелі. На стінах — фотографії з церемонії нагородження переможців конкурсу. Після заходу шанувальники зривають і забирають собі фото, на яких зображено відомих письменників.

Гурт "Сонцекльош" виконує кілька пісень, потім починається аукціон. У центрі зали двоє чоловіків грають на трембітах. Розпочинається продаж рукопису 47-річної Марії Матіос — письменниці з Буковини. Вона на "Коронації слова" здобула перше місце та отримала 20 тис. грн. На аукціон не прийшла.

Стартова ціна рукопису Матіос, підписаного нею та членами журі, 100 грн. Довго ніхто не хоче давати більше. Торг починає Юрій Логуш, організатор "Коронації слова", — пропонує 200 грн. Врешті рукопис продають аж за 2600 грн депутатові Верховної Ради Миколі Кульчинському. До нього додаються два малюнки-ілюстрації книжки, які під час торгу малювали гості.

Рукопис Ірини Чернової продали за 1200 грн Юрію Логушу. "Бранців мороку" за 500 грн викупив Олег Климчук, редактор програми "Життя триває" на Першому національному.

Продавати книжку Тетяни Щербаченко "Вовчик. Мій роман" виходить її чоловік Дмитро Стус, 40 років.

— Стартова ціна — 10 гривень. Не знаю, як цей суто жіночий роман міг перемогти в конкурсі, — каже він.

Рукопис продають за 1000 грн письменникові Олегу Гуменюку.

— Цьогоріч коштів зібрано вдвічі більше, ніж торік, — 5300 гривень, — повідомляє ведучий й запрошує гостей на фуршет.

Найдорожчим рукописом в історії літератури стали "Казки барда Бідля" 42-річної британської письменниці Джоан Роулінґ, авторки романів про Гаррі Поттера. 13 грудня цього року на аукціоні "Сотбі" в Лондоні рукопис за $3,98 млн придбала нью-йоркська інтернет-книгарня Amazon.com. Усі кошти від аукціону пішли у фонд допомоги дітям-сиротам у Східній Європі. Початкова ціна лоту становила $60 тис. Рукопис має 160 сторінок у сап"яновій палітурці зі срібним тисненням та інкрустацією місячним камінням.

Зараз ви читаєте новину «Рукопис Марії Матіос продали за 2600 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі