четвер, 22 грудня 2005 18:29

Роман із Діккенсом

 

На старовинних вуличках Праги повіяло Лондоном ХІХ сторіччя. Саме у столиці Чехії знято основні епізоди нового фільму 72-річного режисера Романа Поланскі — "Олівер Твіст" за книгою англійського класика Чарлза Діккенса.

Поляк, народжений у Парижі, Поланскі — справжній громадянин світу. Встиг чимало зробити для кінематографів обох своїх батьківщин, підкорити Голлівуд і стати персоною нон-грата в Америці, нібито через педофілію. Але головне для нього — знімати кіно й отримувати від цього кайф, "золоті гілки", "оскари" та "сезари".

Поланскі оголосив, що остання робота — передусім сімейний фільм, на який його надихнуло спілкування з синами, 11-річним Морганом і 6-річним Елвісом. Юного Олівера гратиме 10-річний британець Барні Кларк, а злого Феджина — Бен Кінґслі, відомий за "Списком Шиндлера". Команда продюсерів і сценаристів оскароносного "Піаніста" працює з Поланскі й цього разу.

19-та версія

До фільму Поланські існувало 18 екранізацій "Олівера Твіста". Першу було знято ще в німому кіно 1909 року. Інші найвідоміші версії роману Діккенса: 
1948 рік — класичний фільм Девіда Ліна, у ролі Феджина Алек Гіннес;
1968 — кіноверсія мюзиклу "Олівер" — 5 "Оскарів", зокрема за "кращий фільм року";
1988 — анімаційний фільм студії Уолта Діснея "Олівер і компанія";
2003 — фільм "Твіст", в основу якого покладений класичний сюжет, але дія відбувається в сучасному Торонто, основні проблеми юних героїв — проституція та наркотики.

Зараз ви читаєте новину «Роман із Діккенсом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі