четвер, 01 квітня 2021 05:46

Приставив до скроні пістолет і наказав: "Ану, негіднику, пішли до начальства"

Автор: Фото надане Богданом Кушніром
  Роман Богдана Кушніра "Блондинка для олігарха" вийшов у  видавництві "Ярославів Вал"
Роман Богдана Кушніра "Блондинка для олігарха" вийшов у видавництві "Ярославів Вал"

— В умовах війни виросло нове покоління військових. Це гарантія того, що ­2014-й в Україні ніколи не повториться, — каже львівський письменник і журналіст Богдан Кушнір, 63 роки. У київському видавництві "Ярославів Вал" випустили його детективний роман "Блондинка для олігарха".

За сюжетом, російські спецслужби готують операцію "Хаос", щоб поставити в Україні кишенькову владу. Засилають офіцера розвідки Діану Вукович, яка спеціалізується на державних переворотах. Зваблює олігарха Георгія Зоранова. Росіяни беруть під контроль його оборонний концерн. Готують розворот країни в бік Кремля.

Головний герой — підполковник спецпідрозділу військової розвідки Олексій Кремінь. Отримує від Верховного головнокомандувача повноваження для нейтралізації продажного олігархічного клану.

"Блондинка для олігарха" — четвертий роман Кушніра про протистояння української та російської розвідок.

— Попередні народилися після роботи власкором газети "Молодь України" у Москві в 1990-х та відрядження 2012-го на Північний Кавказ, — продовжує Кушнір. — Гріх мовчати, коли відчуваєш, як твою країну оповили павутиною і намагаються взяти під контроль.

Перший роман "Помста оперативника розвідки" 2013-го одне видавництво відмовилося друкувати. Я застерігав, що російські спецслужби під виглядом Зимової Олімпіади в Сочі готуються до загарбання. Підрозділи, які ніби охороняли змагання, потім перекинули в Крим. Рецензент написав: не може бути, Росія не працює проти України. А за кілька місяців вони захопили наш півострів і ринули на Донбас.

"Блондинка для олігарха" — про невидиму війну, про яку майже не пишуть. Україна стала об'єктом інформаційно-психологічних атак. Сіють зневіру в можливості розбудувати державу. У разі загострення ситуації законсервована бойова агентура почне виповзати зі всіх щілин. У творі прогнозую, які кроки зробить противник і яка може бути наша відповідь.

Пишете художню прозу на грані документалізму. Як це проявляється в новій книжці?

— В основу сюжету поклав реальну подію. Пошуки крота, який злив росіянам персональні дані спецпідрозділу військової розвідки.

З багатьма героями познайомився на фронті. Останнім часом найбільше чесних і порядних людей зустрів саме там (у 2015–2016 роках Богдан Кушнір служив на Донбасі — він офіцер Сил спеціальних операцій ЗСУ. — ГПУ).

Олексій Кремінь — збірний образ, у якому втілив найкращі риси українських військових. Це сильна, скромна, чесна особистість. Пройшов Афганістан та інші гарячі точки. Мріє вийти на пенсію, переїхати в село, відремонтувати батьківську хату й вирощувати сад.

Олігарх пропонує підкупити героя — збудувати йому палац. Чує у відповідь: "Це неможливо". Начальник служби безпеки згадує, як запропонував Кременю хабар. Той приставив йому до скроні пістолет і наказав: "Ану, негіднику, пішли до начальства". Це теж факт із життя.

Кремінь віддає наказ нейтралізувати організаторів заколоту. Це невидима робота розвідки, деколи брудна й цинічна. Коли держава має право всіма засобами захищати спокій і мирне життя громадян. Якби такі кроки зробили 2014-го і вчасно нейтралізували дві-три сотні озброєних бойовиків, не загинули б 13 тисяч військових і цивільних.

Для кого роман є застереженням?

— Для продажних кланів, які працюють на Росію. Чимало скандалів, які лихоманять нашу країну, мають олігархічне забарвлення. Часто замішані їхні засоби масової інформації та приватні спецслужби. А якщо окремі багатії відкрито співпрацюють із ворогом, не важко спрогнозувати, що роблять їхні челядники.

"П'ята колона" воює не за ідею. Це їхній цинічний бізнес, вони заробляють у Путіна гроші. Про це треба українцям відверто говорити.

Якщо олігархи думають, що втечуть на персональних літаках, то вони глибоко помиляються.

У книгарнях роман "Блондинка для олігарха" коштує 192 грн.

Зараз ви читаєте новину «Приставив до скроні пістолет і наказав: "Ану, негіднику, пішли до начальства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі