вівторок, 30 жовтня 2012 05:00

"Позор, хоть бы сумму не называл"

Автор: фото надане Амандою Ліваноу
  Головний герой фільму ”L” приїхав до свого начальника. Той саме заснув на газоні — не може контролювати напади сну. Картина грецького режисера Бабіса Макрідіса здобула Гран-прі кінофестивалю ”Молодість”
Головний герой фільму ”L” приїхав до свого начальника. Той саме заснув на газоні — не може контролювати напади сну. Картина грецького режисера Бабіса Макрідіса здобула Гран-прі кінофестивалю ”Молодість”

— Ми намагаємося зберегти традиції фестивалю "Молодість". Тому затримали закриття на 40 хвилин, — каже президент фестивалю Андрій Халпахчі, 62 роки. У столичному кінотеатрі "Київ" у суботу він веде церемонію нагородження 42-го кінофестивалю "Молодість", що тривав у Києві 20-28 жовтня.

Халпахчі протягом виступу тричі збивається на слові "кіноасоціація". Каже, через втому. Оголошує:

— Маємо цього року новий грант, від народного депутата Віктора Вікторовича Януковича — 20 тисяч гривень.

— Позор, хоть бы сумму не называл. Это группу только покормить, — каже жінка років 40 у костюмі в 12-му ряді.

— Да он в ресторане больше тратит, — додає її сусідка. — Ганьба.

Грант отримує творча група 6-хвилинного українського фільму "Діалог на самоті".

Із запізненням на 58 хв. до залу заходить голова Держкіно Катерина Копилова. Саме оголошують переможця національного конкурсу:

— Это тот случай, когда природа не отдыхает на детях, — каже голова українського журі, продюсер Владислав Ряшин, 42 роки. — "День независимости", Тоня Ноябрева.

Дочка актора Іллі Ноябрьова, 29-річна Антоніна, гучно регоче, вибігає на сцену за призом у $2,5 тис.

— Спасибо огромное, у жури очень хороший вкус. Советую всем — снимайте, это просто. По бюджету мой фильм был бесплатный совершенно.

Призи за найкращий фільм та чоловічу роль отримує картина "Жени бабло" американського режисера Адама Леона — про юних графітників із Нью-Йорка. Темношкірий підліток-наркодилер свариться зі своїм шефом. Краде марихуану і йде продавати багатій студентці. Разом курять, хлопець закохується в неї. Але його застає тут колишній шеф і забирає кросівки. Герой утікає й решту фільму ходить районом Бронкс у білих шкарпетках.

— Бронкс — це як Лівий берег у Києві, — пояснює представник консульства США Ерік Джонсон, забираючи нагороду.

Публіка аплодує його українській мові.

Нагороди для іноземців отримують представники посольств. Більшість режисерів на закриття фестивалю не приїхали.

Вручати Гран-прі конкурсу виходить голова міжнародного журі угорський режисер 52-річний Золтан Камонді. На голові має розшиту квітами потерту шапочку. 7 хв розказує історію про французького актора Антонена Арто, а потім довго і голосно кричить у мікрофон: "А-а-а-а!".

— У цьому фільмі був найдовший крик, який я коли-небудь чув у кіно, — каже.

Гран-прі фестивалю — 80 тис. грн і Скіфського золотого оленя — отримує картина грецького режисера 42-річного Бабіса Макрідіса "L".

— Капец! Полное падение "Молодости", — обурюється чоловік у другому ряду. — Именно тот фильм, которым надо закрывать фестиваль — самый безумный, скучный и непонятный.

Чоловік вибігає із залу, нервово грюкає дверима. За ним виходять ще зо п'ятеро людей.

— Я знал, знал, что этот фильм победит. Всегда угадываю результат процентов на 60, — після церемонії каже постійний відвідувач фестивалю Сергій Тряшин, 71 рік. — Фільм багатьом не сподобався. Головний герой працює приватним водієм. Його шеф любить вранці їсти мед свіжого збору. Кожен рік водій їде забирати з пасіки для боса мед. Потім шеф його звільняє за два запізнення. Герой розбиває свою машину і пересідає на мотоцикл, бо не уявляє життя без швидкості.

Показують картину, що перемогла. Протягом фільму глядачі групами залишають зал. Із двох сотень залишається близько 40 людей. Серед них — лауреатка Каннського кінофестивалю, київська режисерка Марина Врода, 30 років. Про фільм каже:

— Клёвый.

296

фільмів із майже 40 країн світу показали на кінофестивалі "Молодість", що пройшов у Києві.

 

Зараз ви читаєте новину «"Позор, хоть бы сумму не называл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі