пʼятниця, 11 грудня 2015 07:35

"Помсті немає кінця, хтось це має закінчити"

Автор: ФОТО З САЙТА www.documentary.org.ua
  Солдати Української Галицької Армії курять в окопах біля наметів у кадрі з фільму ”Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918–1919”
Солдати Української Галицької Армії курять в окопах біля наметів у кадрі з фільму ”Легіон. Хроніка Української Галицької Армії 1918–1919”

— Часом один фільм може зробити більше, як десятки томів тексту, — каже директор Інституту національної пам'яті 38-річний Володимир В'ятрович у столичному Будинку кіно. Тут 3 грудня відбулася прем'єра документальної стрічки "Легіон" львівського режисера Тараса Химича. За 10 хв. до початку зал переповнений. Багато глядачів стоять попід стінами у верхньому одязі.

— Знаю безліч біографій, які могли б лягти в основу унікальних фільмів. Ми чекаємо, — продовжує В'ятрович. — Зараз на острівках радянської армії, яка 25 років поступово розкладалася, зароджується справжнє українське військо. У цій війні з Росією російську армію не переможе пострадянська армія. Її зможе подолати тільки українська, яка опирається на власні військові традиції. Нам довго запудрювали мізки — говорили про те, що українці не вміють воювати. Адже в нас немає своєї військової історії. Насправді в нас є свої військові традиції. Ми їх не знаємо.

У фільмі показали боротьбу легіону "Січові стрільці" з поляками за Львів та територію Галичини в 1918 році.

— Фільми ці потрібні — як патрони, як зброя і як книга, — каже офіцер генерального штабу ЗСУ, підполковник 59-річний Микола Поровський. — Я працював зі спецназівцями, і завжди відчував величезний вакуум української військової традиції. Хлопці ще не знають своєї історії. Багато хто дотепер має в голові штампи "діди воювали" і тому подібне. Важливо на досвіді цього фільму пов'язати визвольну боротьбу українського народу 1918 року, визвольну боротьбу УПА і сучасну. Це ланки одного ланцюга. Я тиждень тому проводив заняття з воєнної ідеологічної підготовки з командирами батальйонів. Запитав їх: "Коли відбувся перший зимовий похід і під чиїм командуванням він був?" — Тиша в залі. 300 командирів батальйонів. Один сказав нарешті: "Ну, мабуть, узимку…".

Фільм "Легіон" знімали протягом року. Костюми допомагали діставати з-за кордону волонтери. Долучився клуб реконструкторів УПА "Повстанець", який забезпечив одностроями. Ні імен, ні прямої мови командувачів УГА у фільмі немає.

— Все подається крізь призму простих людей. Вояків, яких у нас тисячі на фронті, — пояснює автор сценарію Олександр Пагіря. — Чому їхні спогади забуті? Ми хотіли показати їхні емоції, повсякденний рівень тої війни. Ті легіонери — перші українські військові добровольці в ХХ столітті. Першими захищали українську державність, не маючи її. Вони стали прообразом цієї армії.

У стрічці знімалися бійці, які брали участь в АТО. Всі батальні сцени ставив "айдарівець" Володимир Правосудов.

— Солдати з бойових дій вертались на ­відпуск. Казали: ми правильні — знімай вже зараз. Ми їхали в окопи і знімали, — розповідає режисер Тарас Химич, 39 років. — Наше завдання — зробити історію зрозумілою і навчити примиренню. Зі спогадів я запам'ятав одну фразу: "Помсті немає кінця, хтось це має закінчити". І ще одну — від охоронця Шухевича: "Нема поганих націй, є погані представники кожного народу".

"Легіон" — п'ята документальна стрічка Тараса Химича. Фільм з'явився у вільному доступі в інтернеті. Його планують також перекласти англійською і поширити по всіх світових ресурсах.

Зараз ви читаєте новину «"Помсті немає кінця, хтось це має закінчити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі