пʼятниця, 23 травня 2008 17:51

Помер автор пам"ятника Катерині II

 

На 68-му році життя у Севастополі помер скульптор Станіслав Чиж. Наприкінці травня у сквері на вул. Леніна навпроти музею Чорноморського флоту встановлять пам"ятник російській імператриці Катерині ІІ. Це — остання робота Станіслава Олександровича. На пам"ятник використали тонну бронзи, постамент зробили із граніту. Його видобували на Житомирщині.

Народився скульптор у Кривому Розі на Дніпропетровщині. Після служби на Чорноморському флоті оселився в Криму. 1963-го в центрі Севастополя Чиж поставив пам"ятник "Мужності, стійкості, вірності комсомольській". Він створив фасад будинку "Панорами оборони Севастополя 1854–1855 років", пам"ятники загиблим морякам лінкору "Новороссийск", морякам-підводникам Чорноморського флоту та бюсти на меморіальному цвинтарі міста. Роботи Чижа є на Новодівичому кладовищі в Москві, у Владивостоку, Новоросійську, болгарському місті Варна, туніському Бізерта. В історичному музеї Києва зберігають його трифігурну композицію "Подарунок Україні від Чорноморського флоту".

Станіслав Чиж любив малювати дружні шаржі.

Зараз ви читаєте новину «Помер автор пам"ятника Катерині II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі