середа, 12 вересня 2007 15:29

Поети матюкалися під Михайлівським собором

Минулого понеділка у столичному клубі "Пивна бочка" завершився перший літературний фестиваль "Київська барикада". Тривав три дні. Його організатором був політолог Олесь Доній, 38 років.

На відкритті та на завершені фестивалю 66-річний письменник Юрій Покальчук читав свої вірші з нової книжки "Не наступайте на любов". Збірка вийшла друком у харківському видавництві "Фоліо".

Молодь виходить покурити та обмінятися враженнями від виступу.

— Покальчук перетворюється на літературного Поплавського,— коментують почуте.

9 вересня неподалік пам"ятника княгині Ользі в центрі Києва поети читали свої твори просто неба. Публіка сиділа на пластикових стільчиках у три ряди. Перехожі зупиняються послухати. У наметі роздають безкоштовно чай і каву.

Олесь Доній говорить, аби виступали не більше 7 хв. Просить не матюкатися й не згадувати про політику. Вірші українських поетів — переважно про електрички, алкоголізм і депресію. 46-річний рівнянин Олександр Іранець агітує зробити 30 вересня "правильний вибір".

— Я ж просив без політики! — дорікає йому Доній.

Верлібрів і римованої поезії читають порівну. Ближче до півночі 20-річна київська авторка Марися Нікітюк декламує вірш із матом. Доній забирає у неї мікрофон.

— Для лайки у нас є фестиваль "День незалежності з Махном", — каже він. — А тут дотримуйтеся правил.

Сумський музикант Олексій Гвоздик, який підігравав Марисі на барабані, посилає глядачам повітряний поцілунок, а Донію показує непристойний жест. Обоє ідуть зі сцени. Поетка Катерина Бабкіна, на знак солідарності з колегами, теж відмовляється від виступу.

— Важко знайти людину, яка вкинула б в українські літературні фестивалі стільки грошей, як Доній, — розповідає "ГПУ" 24-річний харківський поет Олександр Ушкалов. — Поети не мали права матюкатися поряд із Михайлівським собором.

До Донія підходить міліціонер.

— Кияни з сусідніх будинків скаржаться на шум, — повідомляє він.

"Ніч поезії" завершується о другій за північ.

Зараз ви читаєте новину «Поети матюкалися під Михайлівським собором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі