пʼятниця, 28 квітня 2017 00:10

Пляжну роздягальню обтягнули колючим дротом

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com / KYIVARTFORT
  Збільшені репродукції пейзажів найдорожчого українського художника Анатолія Криволапа покажуть у ”Київській фортеці” на фестивалі сучасного мистецтва ”Київ арт форт”
Збільшені репродукції пейзажів найдорожчого українського художника Анатолія Криволапа покажуть у ”Київській фортеці” на фестивалі сучасного мистецтва ”Київ арт форт”

— Якщо у бійця були родичі в Донецькій області, знімав його в масці, — каже фотограф 51-річний Андрій Котлярчук. Він автор понад 200 портретів воїнів АТО. Фотографував у окопах під Маріуполем.

— Хочу видати альбом з висловлюванням кожного бійця про війну. Західні політики, дивлячись на обличчя та в очі добровольців, можуть змінити думку про конфлікт на Донбасі.

Світлини Андрія Котлярчука покажуть на фестивалі сучасного мистецтва "Київ арт форт". Відбудеться 30 квітня — 14 травня на території музею "Київська фортеця".

— Головними темами цього проекту є патріотизм, повага до країни, важливість захисту кордонів, — розповідає видавець Юрій Комельков, 54 роки.

З організаторами "Київ арт форт" говоримо про найцікавіші об'єкти фестивалю.

— Робота художника Романа Михайлова "Кротова нора" — камера з тонною підвішених стрічок руберойду, в якій зовсім по-іншому відчуваєш запах, звук.

"Кротові нори" — поширена назва чорних дір, одних із найбільш загадкових об'єктів у Всесвіті. З ними пов'язують можливість переходу в інші виміри та пересування в часі. Художник хотів показати, що відчувають люди, які з буденного життя потрапили на війну. Інша робота Романа Михайлова — "Книжка пам'яті". Її розмір 2 на 2 метри. Сторінки виготовили з дощок вагонів, у яких за часів сталінського режиму депортували кримських татар.

На території "Київ арт форт" побудують макет гурзуфського подвір'я.

— Відтворимо атмосферу старовинного кримського міста. У 2005–2010 роках в Гурзуфі збиралися найвидатніші українські митці. Надихалися. Пейзаж "Аю-Даг" Анатолія Криволапа зображує Ведмідь-гору. Вона синього кольору на тлі червоного неба й малинового моря. Яскравими кольорами передає не сам пейзаж, а емоції та враження від побаченого. Художники розвішали свої роботи на стінах центральної вулиці Гурзуфа. Від вітру одна картина впала і її вкрали. Пізніше полотно бачили на набережній в Ялті. Якийсь хлопець продавав. Засумнівалися, що належить йому. Але не мали доказів, що роботу у Криволапа вкрали, — говорить кураторка 57-річна Олеся Авраменко. Представить найкращі твори проекту "Гурзуфські сезони".

Пляжна роздягальня обтягнута колючим дротом — так виглядає робота "Тупик місце подумати".

— Створили її в лютому ­2014-го. В цей час відбувалися трагічні події на Майдані. Не могли повірити, що в центрі Європи можуть убивати людей, які відстоюють свою гідність, — розповідає художник Василь Грубляк, 33 роки. — В пам'яті залишилися приємні спогади про острів Бирючий в Азовському морі. Нам хотілося того спокою, але була якась тривога. Роздягальня — це місце, де людина оголюється, стає беззахисна. Місце, де має право залишитися наодинці, де є час подумати над тим, в кого хоче переодягнутися — в солдата чи дипломата.

Колючим дротом показуємо, до чого може довести параноїдальна тяга огорожі від світу, як у сучасній Росії.

Вхід на фестиваль "Київ арт форт" вільний. Візьмуть участь 62 художники.

Зараз ви читаєте новину «Пляжну роздягальню обтягнули колючим дротом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі