пʼятниця, 18 травня 2012 06:45

Письменниця передбачила трамвайну аварію

Письменниця передбачила трамвайну аварію
Фото: yaplakal.com

— Це щось середнє між геніальністю та шизофренією, — каже про збірку "Химеросховище" вінничанка 46-річна Валентина Сторожук. 11 травня книжку презентували у Вінниці. — Але не дивно. Бо не кожен божевільний може бути письменником, зате кожен письменник може бути божевільним.

За збірку новел "Химеросховище" 26-річна вінницька письменниця Валентина Гальянова у квітні отримала премію ім. Олеся Гончара. Журі очолював поет Іван Драч. Премія передбачає нагороду 150 євро. Це перший прозовий твір Гальянової. Досі писала вірші.

— Моє — це поезії та новели. Втомлююся писати багато тексту. Подобається порівнювати творчість із боксом. Роман — перемога по очках, а новела — перемога нокаутом, — розповідає Валентина Гальянова.

Кожне із 16 коротких фантастичних оповідань письменниця назвала химерою. У "Букіністичній химері" стара книжка розмірковує, чому її читають менше за сусідку у блискучій обкладинці. Каже, "може, тому, що я дуже правильна". В іншій новелі другокласниця згадує "Лісову пісню" Лесі Українки: "Той, хто греблі рве, Той, хто у скалі сидить — хіба це страшно? От Той, хто у шафі та під ліжком сидять — оце потвори".

У фіналі химери виявляються нотатками людини в глибокій депресії.

— Вирішила так закінчити книжку, щоб читачі не асоціювали всі ці роздуми зі мною. Щоб не подумали, що я неадекватна. А так вийшло хитро — постскриптум змушує зрозуміти деякі деталі по-новому, — продовжує письменниця.

— Чи не боїтеся, що ваші химери матеріалізуються? — питає читачка Тетяна Орлова.

— Боюся. Зі словом треба бути обережною. — говорить Валентина Гальянова.— Через два дні, як я написала "Транспортну химеру", вона практично втілилася на моїх очах. Я їхала трамваєм і побачила, як інший трамвай потрапив у аварію.

Новели писала близько року переважно ввечері та вночі. У сонному стані в мене гарне натхнення. На свіжу голову тільки редагую.

Окремою книжкою "Химеросховище" ще не вийшло. Новели надрукували торік в 21-му томі альманаху "Нова фантастична проза" накладом 250 примірників.

Зараз ви читаєте новину «Письменниця передбачила трамвайну аварію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі