пʼятниця, 03 січня 2020 05:36

Перші музичні інструменти з'явилися на території України

Перші музичні інструменти з'явилися на території України
Одну з серій документального фільму "Україна всесвітня" знімали в Черкаському археологічному музеї Середньої Наддніпрянщини. http://procherk.info

— Відчув неймовірну радість і гордість, коли побачив в експозиції Британського музею в Лондоні напис "артефакти з Києва". Але це лише в одному музеї з десятка країн, в яких ми фільмували, — розповідає режисер Сергій Проскурня, 62 роки.

— Найчастіше бачили підписи "Росія", хоча експонати були періоду Київської Русі. Чи хоче світ знати — хто ми? На це запитання доведеться відповісти нам самим. Фільм "Україна всесвітня" — одна зі спроб говорити про власну історію в контексті світової.

Сергій Проскурня презентував 24-серійну документальну стрічку "Україна всесвітня".

У фільмі нагадують, що найдавніша знахідка щодо прадавніх людей розташована саме в нашій країні. "Стоянці мисливців на мамонтів" поблизу селища Мезин у Чернігівській області майже 20 тис. років. А в селі Межиріч Канівського району на Черкащині знайшли першу відому у світі колекцію давніх музичних інструментів. Розповідають про вплив на історію Риму племен із північного Причорномор'я, мегаполіси трипільської культури.

— Інформація в цьому серіалі не є основною частиною, — каже кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський, 45 років. — Фактів значно менше, ніж у туристичних чи історичних телепрограмах. На перший план виходить натура, картинка. Це все так красиво, що дух перехоплює — і від панорамних зйомок із висоти пташиного польоту, і від детального розбору якогось механізму в музеї, предметів побуту, чи коштовностей. Це майстерно поєднується з постановочними сценами у студії. Естетичне задоволення тут стоїть на першому місці, ніби підказуючи, що життя — це відчуття і їх максимальне розкриття, а не втовкмачування сухих цифр. Не прив'язаних до того, що не можна помацати, понюхати, побачити, почути й відчути на смак.

Зараз ви читаєте новину «Перші музичні інструменти з'явилися на території України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі