вівторок, 16 травня 2017 07:55

Переможець Євробачення може не дожити до кінця року

Автор: REUTERS
  Португальський співак Сальвадор Собрал тримає приз Євробачення-2017. Виграв пісенний конкурс уперше для своєї країни
Португальський співак Сальвадор Собрал тримає приз Євробачення-2017. Виграв пісенний конкурс уперше для своєї країни

Фінал Євробачення відбувся 13 травня в столичному Міжнародному виставковому центрі.

27-річний португалець Сальвадор Собрал став переможцем 62-го Євробачення. Його визначали змішаним голосуванням професійного журі й телеаудиторії. Пісня Собрала отримала максимальні бали від глядачів із 18 країн. Це перший успіх Португалії в цьому пісенному конкурсі. Країна бере участь у ньому з 1964 року.

— Особливості композиції — її простота. Вона про юнака, який втратив кохану. Благає повернутися і полюбити його знову. Звертається до дівчини: "Якщо ти залишишся холодною, не захочеш страждати від кохання, знай — моє серце зможе любити за двох". Виконання Сальвадора зробило пісню неймовірною. Він пропускає крізь себе кожне слово і наче сам стає музикою, — говорить 29-річна Луїза Собрал, сестра співака. Вона — авторка пісні "Любити за двох".

Сальвадор Собрал має порок серця. Потребує пересадки. Лікарі повідомили — якщо не знайдуть донора, до кінця року чоловік може не дожити. Перед самим конкурсом йому видалили дві грижі, через що він пропустив перші сім репетиційних днів.

— Говорили, що ми даремно вирішили виступати португальською. Нібито за англомовну пісню проголосують більше людей. Але я не думав про це. Хотів лише вийти на сцену з рідною мовою. Глядачі зрозуміли, бо я співав від серця. Також кажуть, що навіть після перемоги навряд чи композицію будуть ставити на радіо — не підходить за форматом. Мене це не засмучує, бо не пишу пісень для радіо. Виконую непопулярну музику — джаз і соул. Торік вийшов перший альбом "Вибач мене". На нього ніхто не звернув уваги. Перемога не змінить кардинально мого життя. Не вважаю себе національним героєм, як говорять. Герої виглядають інакше. А найвідомішим португальцем був і надовго залишиться футболіст Кріштіану Роналду, — сказав Сальвадор Собрал після оголошення підсумків. Головний приз — кришталевий мікрофон — йому вручила минулорічна переможниця конкурсу Джамала.

— Москва, чекай мене з перемогою. Обіцяю привезти з України приз і привселюдно розбити, — заявив перед фіналом Євробачення 17-річний представник Болгарії Крістіан Костов. Був одним із фаворитів букмекерів. Посів друге місце. Живе в Москві. На російському аналогу шоу "Голос. Діти" його наставником був переможець Євробачення-2008 Діма Білан.

У червні 2014-го Костов виступав в анексованому Криму. На той час ще не досяг повноліття. СБУ дозволило болгарину в'їзд в Україну.

— Крістіан мав усі шанси на перемогу, але занадто відверто висловлював свої симпатії до "русского мира". У кожного музичного конкурсу своя атмосфера. Болгарин у київське Євробачення не вписався, — каже продюсер Олександр Ягольник, 46 років. — Те ж можна сказати про Франческо Габбані з Італії. Карму йому підпсував ­ведучий італійського телеканалу, який, представляючи співака, у прямому ефірі сказав: "Україна вже програла Крим, тому програє і Євробачення". Італійська делегація і Франческо пізніше вибачилися за дурний жарт, але ставлення до себе змінити не могли. Музиканти дуже чутливі до енергетики публіки. Налаштованість проти нього передалась Габбані на сцені. Не зміг викластися сповна. У підсумку — шосте місце. Молдовський гурт "Сонячний удар" посів третє. За свою запальну пісню "Гей, мамо" отримав від українських глядачів максимальну кількість балів. Наше професійне журі на перше місце ­поставило представників Білорусі "Навібенд". Дует із Мінська вперше в історії Євробачення виконав пісню білоруською мовою. Посів 17-те ­місце.

Усього в конкурсі цьогоріч взяли участь виконавці з 42 країн. До фіналу вийшли 26. Квитки коштували 230–14 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Переможець Євробачення може не дожити до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі