четвер, 03 серпня 2006 18:48

Пенелопа Крус зіграла прибиральницю

Автор: фото: REUTERS
  Пенелопа Крус і Педро Альмадовар знайомі дев’ять років
Пенелопа Крус і Педро Альмадовар знайомі дев’ять років

На Каннському кінофестивалі стрічка 51-річного іспанського режисера Педро Альмадовара "Повернення" взяла два призи. Режисера нагородили за кращий сценарій. А шістьом актрисам фільму дали приз за кращу жіночу роль. Головну героїню "Повернення" — Раймонду — грає Пенелопа Крус.

Режисер знімав стрічку, згадуючи свою матір. Вона була простою жінкою. І померла сім років тому в іспанській провінції Ла Манча. Там і знімався фільм. Консультантами з костюмів були ровесниці матері Альмадовара — місцеві жінки.

Стрічка починається сценою на цвинтарі напередодні Пасхи. Жінки в різнобарвних хустках і светрах прибирають могили родичів і місця, відведені для власних могил. Іспанка Раймонда, яку зіграла 32-річна Пенелопа Крус, витирає пил з могил батька і матері. Вони загинули під час пожежі кілька років тому. Раймонда живе з дочкою-підлітком і безробітним чоловіком. Цілими днями той лежить на дивані, цмулить пиво і дивиться футбол. Раймонда працює на кількох роботах. Дитяча мрія стати співачкою не здійснилася. Але якось жінка заспівала в ресторані, де працює офіціанткою. У пристрасній і красивій пісні є слова: "Повернутися! Яке це диво повернутися: знову відчути аромати кохання, тепло сонця, відчувати пориви, не боячись розплати". Пісня дала назву стрічці.

Одного дня Раймонда застає вдома спантеличену дочку і труп чоловіка на кухні. Чоловік почав залицятися до дочки. Та його зарізала кухонним ножем. Раймонда намагається знищити всі сліди вбивства. А до її сестри приходить привид їхньої матері. Він поводиться як жива людина: їсть, розповідає веселі історії, спить, згорнувшися калачиком на ліжку.

Консультантами з костюмів були ровесниці матері Альмадовара — місцеві жінки

У фільмі мертві живуть пліч-о-пліч із живими. Смерть тут не є чимось страшним. Привид матері каже: "Після смерті ще нічого не закінчується". Обряди і традиції іспанців дають друге життя своїм покійникам. Сміх у "Поверненні" переплітається з трагічними і глибокими почуттями. Бажання і сила жити перемагає сум за померлими.

Пенелопа Крус зіграла незвичну для себе роль зрілої і досвідченої 34-річної жінки. Під час зйомок на її сідниці одягали спеціальні підкладки, що збільшили стегна.

— Роль у "Поверненні" — краща в моїй акторській кар"єрі. Альмадовар відкрив мене як актрису, — зізнається Пенелопа Крус. Вона зіграла головні ролі в картинах іспанця "Жива плоть" (1997) і "Все про мою матір" (1999). Останній фільм отримав "Оскар". Саме завдяки цим стрічкам Пенелопу помітили американські продюсери і вона стала "зіркою" Голлівуда.

Майже десять років Пенелопа Крус знімається у великобюджетних картинах.

— Однотипні голлівудські ролі зіпсували її, — вважає Педро Альмадовар. —  Можливості Пенелопи набагато більші, ніж від неї вимагає "фабрика мрій".

Зараз ви читаєте новину «Пенелопа Крус зіграла прибиральницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі