понеділок, 07 вересня 2009 18:32

"Палату N6" Шахназаров знімав у психлікарні

4 вересня московський режисер 57-річний Карен Шахназаров презентував у Києві свою стрічку про душевнохворих "Палата N6". Зняв її за однойменною повістю Чехова. Фільмував у психоневрологічному інтернаті в російському містечку Рогачове, за 120 км від Москви. Хвалиться, що пацієнти лікарні грали на рівні з професійними акторами.

— Со сценаристом Александром Бородянским написали сценарий еще в 1989-м, — каже після прем"єри в кінотеатрі "Київ". — Тогда им заинтересовались итальянские продюсеры. На главную роль Андрея Рагина утвердили итальянского актера Марчелло Мастроянни. Когда с Сашей работали над сценарием в Риме, Марчелло каждый день приходил в отель, в котором мы поселились. Ему очень нравилась роль, но продюсеры хотели сделать традиционное чеховское кино, а мы были против. Съемки фильма так и не состоялись. И хорошо, потому что в период перестройки и гласности он получился бы заполитизированным. Год назад решил снова вернуться к фильму.

За сюжетом, головний лікар Рагін помічає у свого пацієнта оригінальне мислення. Після бесід із хворим медик бачить безумство світу й невдовзі втрачає глузд.

У акторів почалося роздвоєння особистості

— Актор Олексій Вертков уперше зіграв у кіно. Ми знайшли його в московському театрі Сергія Женовача. Женовач — один із найкращих сучасних режисерів, а Льоша Вертков — перший актор цього театру. Після зйомок у нашому фільмі він почав отримувати купу замовлень. Знімали лише місяць, але у Володимира Ільїна й Олексія Верткова, які виконали головні ролі, помітив початкові стадії роздвоєння особистості, — каже Шахназаров. — Якби знімали довше, вони могли б стати клієнтами психушки. На показ "Палати N6" в Москві прийшли лікарі з психлікарні. Фільм справив на них враження. Казали, що починають замислюватися, як їм далі лікувати своїх пацієнтів.

У стрічці Шахназаров поєднав діалоги Чехова з документальними зйомками.

— Схожої екранізації я не можу пригадати ні в російському, ні в іншому кіно. Ми перенесли події повісті Чехова в Росію 2007-го, але зберегли його тексти. Змінив лише один момент. Колеги вмовили мене написати, що Рагін їде відпочивати в Анталію.

Стрічка отримала головний приз на 31-му Московському кінофестивалі.

Зараз ви читаєте новину «"Палату N6" Шахназаров знімав у психлікарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі