неділя, 22 липня 2007 17:39

Одеський режисер став білоруським опозиціонером

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Юрій Хащеватський мріє зняти театральне фентезі з Робертом де Ніро і Денні де Віто в головних ролях
Юрій Хащеватський мріє зняти театральне фентезі з Робертом де Ніро і Денні де Віто в головних ролях

59-річний документаліст Юрій Хащеватський — колишній одесит. 1972-го він одружився з мінчанкою Тамарою і переїхав до Білорусі. Нещодавно в кінозалі української організації "Пора" Юрій показав свою стрічку "Плошча" — про виступи проти Лукашенка в Мінську торік у березні. Каже, що фільм обійшовся в $9 тис.

— За них я викуповував у операторів державних білоруських каналів кадри з білоруського "майдану". На російському "НТВ" купив уривки ток-шоу, де Лукашенко говорить, що виховувався на віршах Василя Бикова, який насправді був прозаїком. Але мій фільм не про "бацьку", а про молодь, яка вийшла того холодного дня на "плошчу".


А ще ви зняли фільм про Лукашенка "Звичайний президент".

— Я знав, що мені Лукашенко не дасть інтерв"ю. І попросив це зробити свого друга, красноярського журналіста Гену. Лукашенко виходив на російську політичну арену й був зацікавлений у російській пресі. Інтерв"ю призначили через два дні. Ми з Геною в цей час пили й придумували питання. А з "бацькою" добре говорити. Він спілкується за принципом "Остапа понесло". Через добу після інтерв"ю нагорі зрозуміли, що Лукашенко сказав зайве. Вимагали в Гени повернути матеріал. Розповідали, що "бацька" ламав стільці від злості, коли подивився цей фільм.


Переслідувань не боїтеся?

— На вулицю рідко виходжу, — віджартовується.

Десять років тому після європейської прем"єри "Звичайного президента" до студії режисера вдерлися невідомі.

— Зламали мені в трьох місцях ногу, ніс, був струс мозку. Забрали сценарій фільму "Час Чжоу Еньлая" і касету з відеомагнітофона. Дружина потім сміялася: "Це, мабуть, були хунвейбіни, бо ти про китайців кіно робиш".


Як одесит став білоруським опозиціонером?

— До Одеси на море приїхала моя майбутня дружина, білоруска Тамара. Після Одеського технологічного інституту я попросився на роботу інженером-теплофізиком до Мінська.


У Білорусі показують ваші фільми?

— В Інтернеті. Тисяч двісті копій по країні з рук у руки передають.

А з чого ви живете?

— Недавно продав на російське телебачення права на старі документальні картини. Податки заплатив, лишилось дві тисячі  вісімсот доларів. Роки на три вистачить. Та й дружина отримує сто двадцять доларів пенсії — вчителькою працювала.


Ігрове кіно хочете зняти?

— Театральне фентезі про долю актора й режисера Соломона Міхоелса "Шлома і генералісимус". На виступах йому більше плескали, ніж Сталіну. Йосип Віссаріонович спочатку вчився в актора єврейському танку фрейлаксе. Але нічого не виходило. І вождь убив Соломона. Я вигадав цю історію і розповів нью-йоркському приятелеві. Той передав її продюсерові Роберта де Ніро. Потім сказав, що ідея де Ніро сподобалась. У ролі генералісимуса я зняв би Роберта Де Ніро. А роль Шломи віддав би Денні де Віто.


1947, 18 жовтня — Юрій Хащеватський народився в Одесі

1974 — від шлюбу з білорускою Тамарою народився син Тимур

1985 — зняв перший фільм "Це тихе життя в Глибокому" — Гран-прі Всесоюзного фестивалю телефільмів у Києві

1996 — документальна стрічка "Звичайний президент" отримала премію ім. Сахарова, "Кінопремію Світу" Берлінського міжнародного кінофестивалю, призи на кінофестивалях у Нью-Йорку і Сан-Франциско

2006 — зняв фільм "Плошча"


Зараз ви читаєте новину «Одеський режисер став білоруським опозиціонером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі