пʼятниця, 12 жовтня 2007 15:52

Нобелівську премію з літератури дали Доріс Лессінґ

  Нагородять Доріс Лессінґ 10 грудня. Їй вручать 1 мільйон 542 тисячі доларів
Нагородять Доріс Лессінґ 10 грудня. Їй вручать 1 мільйон 542 тисячі доларів

87-річна британська письменниця-фантаст Доріс Лессінґ цьогоріч стала лауреатом Нобелівської премії з літератури. Цю нагороду вручають 106 років. Лессінґ — найстарша авторка за всю історію премії.

Відзначили Доріс за те, що вона, "використовуючи весь свій жіночий досвід, з властивою їй пристрастю, індивідуальним прискіпливим поглядом на життя ретельно вивчає цивілізацію".

Письменниця народилася в іранському місті Керманшах у родині відставного полковника. Коли їй було шість років, сім"я переїхала в африканську країну Зімбабве. Підлітком вона кинула школу і влаштувалася телефоністкою на станцію в англійському місті Сальсбарі. Двічі була одружена. Після розлучення з другим чоловіком, німецьким комуністом Ґотфрідом Лессінґом, Доріс їде до Лондона. Там пише перший роман "Трава співає" про расову нерівність у Південій Африці.

У Лессінґ понад 40 романів. Найвідоміший  — "Золотий щоденик" — видали 45 років тому. Його вважають класикою феміністичної літератури. Але Доріс каже, що основна тема її книг — це права особистості в суспільстві, а не роль жінки в ньому. Останній роман "Тріщина" Лессінґ видала кілька місяців тому у Великій Британії.

Нобелівський комітет до останнього приховує прізвище людини, яка отримає премію. Але у світових букмекерських конторах робили ставки на переможців. Найбільше — на американського письменника Філіпа Рота, японця Харукі Муракамі та ізраїльтянина Амоса Оза. Доріс Лессінґ менш популярна, тому на неї майже ніхто не ставив.

В Україні на столичному книжковому ринку "Петрівка" продають лише одну книгу Лессінґ — роман "Пятый ребенок," за 43 грн. Його видали у московському видавництві "Ексмо". Українських перекладів нобелівської лауреатки немає.

— В Україні перекладають та видають авторів відомих і популярних, книжки яких можуть швидко розкупатися, — пояснює Завен Баблоян, 36 років, із харківського видавництва "Фоліо". — Про Лессінґ такого не скажеш. Я навіть не знав, що є така письменниця.

Нагороджуватимуть Доріс Лессінґ у столиці Швеції Стокгольмі 10 грудня — у день смерті засновника Нобелівської премії Альфреда Нобеля. Письменниці вручать золоту медаль та чек на 10 млн шведських крон — $1,542 млн.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівську премію з літератури дали Доріс Лессінґ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі