пʼятниця, 21 грудня 2018 07:45

Назвали переможця "Книги року Бі-Бі-Сі"

Автор: Письменник з Івано-­Франків­ська Юрій Андрухович за роман ”­Коханці ­Юстиції” отримав премію ”Книга року Бі-Бі-Сі”
  Письменник з Івано-­Франків­ська Юрій Андрухович за роман ”­Коханці ­Юстиції” отримав премію ”Книга року Бі-Бі-Сі”
Письменник з Івано-­Франків­ська Юрій Андрухович за роман ”­Коханці ­Юстиції” отримав премію ”Книга року Бі-Бі-Сі”

35 тис. грн отримав переможець премії "Книга року Бі-Бі-Сі" 58-річний Юрій Андрухович за роман "Коханці Юстиції".

— Це книжка про брак довіри, про великих злочинців і судові помилки, — каже літературний критик і член журі 60-річна Віра Агеєва. — Містить вісім історій про злочинців, які жили в період від 1612-го до 1971 року. Дізнаємося про вбивцю Степана Бандери Богдана Сташинського, львівського студента Мирослава Січинського, який 1908-го застрелив намісника Галичини графа Потоцького, про розбійника Самійла Немирича. Письменника цікавить недосконалість правосуддя, шляхетні наміри грішників. Читач закриє книгу з певністю, що істина відносна.

Юрій Андрухович писав роман 27 років. Книжка "Коханці Юстиції" вийшла у видавництві "Меридіан Черновіц".

— Андрухович нагадує дороге вистояне вино, — говорить випусковий редактор Бі-Бі-Сі 38-річна Марта Шокало. — Десять років не писав нових романів, тому на книжку "Коханці Юстиції" довго чекали й прискіпливо її оцінювали. Це гарний роман, який легко читається. Отримувала справжнє задоволення від мови, образів, гумору. В'їлася в пам'ять історія про чоловіка, який кохав дружину і не хотів, щоб вона старіла. Пішов до мольфара, аби жінка весь час залишалася молодою. Але в результаті вона помолоділа аж до стану дитини.

Серед фіналістів конкурсу — письменники Макс Кідрук, Олег Коцарев, Ірина Агапєєва та Андрій Курков.

— Живу в Лондоні й часто шукаю книжки, які могла б порекомендувати друзям-іноземцям, — розповідає письменниця Світлана Пиркало, 42 роки. — Серед фіналістів таких було дві. Агапєєва в "Троянді за колючкою" написала про своє перебування в слідчому ізоляторі в Криму. Це досвід майже 20-річної давності, але він жахає досі. 18-річною письменниця заступилася за брата, якого побили міліціонери. Це була самооборона, проте обох звинуватили в злочині — нападі на правоохоронців. Книжка Кідрука "Де немає Бога" описує наслідки авіакатастрофи, в якій вціліли шестеро пасажирів. Ці романи можна було б прочитати закордонним читачам, бо сюжети універсальні й зрозумілі без знання України. Натомість книга Андруховича — для домашнього вжитку й аудиторії, яка знає цього автора. Бо посилається на свої попередні романи, вірші.

— У романі "Сірі ­бджоли" Андрій Курков пише про людину та її дім, батьківщину, — каже член журі Віталій Жежера, 65 років. — Герой книжки Сергійович живе під Горлівкою на вузькій смужці землі між двома арміями, мінними полями. У селі залишилося двоє жителів — він та його колишній однокласник Пашка. Не виїхав, бо не хотів кидати шість вуликів із бджолами.

Премія "Книга року ­Бі-Бі-Сі" існує з 2005-го.

Дитячих книжок було більше, ніж дорослих

Дитячою книгою року назвали роман "Мері" 42-річного письменника Сашка Дермансь­кого. Вийшов у видавництві "А-ба-ба-га-ла-­ма-га".

— У родині Ковальчуків старший син, 10-річний Андрійко, не розмовляє, — розповідає Дерманський. — Лікарі не можуть знайти причину. На обстеження потрібні кошти, яких у героїв немає. Подружжя свариться і думає про розлучення. Батько хлопця працює жокеєм на іподромі. Щоб заробити, хоче виграти кубок на змаганнях. А жокей із нього такий собі. Мері — це його кобила, подарунок англійської федерації кінного спорту. Виявляється, що на перегонах йому потрібно змагатися із самим нечистим, конем на ім'я Вихор. І від цього залежить доля родини.

Намагався написати історію так, щоб дитині було цікаво. Аби молода людина вчилася відчувати, переживати разом із героями. Щоб здолати якісь труднощі й виклики, треба згуртуватися. Родині довелося це зробити. Показую, що найголовніша боротьба в нашому житті — із самим собою. Важливо думати про тих, хто поруч, бути готовим на самопожертви. Навіть пес Вареник, який увесь час лінувався вилізти з будки, попросив його відв'язати, щоб допомогти у відповідальний момент.

— Дитяча література стрімко розвивається в Україні, — говорить Марта Шокало. — Цього року вперше в довгому списку дитячих книжок було більше, ніж дорослих — 16 проти 11. Авторів світового рівня в нас ще немає. Але що більше книжок пишеться, то вище вірогідність появи чогось дуже вартісного. Не вистачає сюжетів і простих історій без мудрувань. У Дерманського — класична казка з героями, які зрозумілі дітям, із добротою і хорошим закінченням.

Зараз ви читаєте новину «Назвали переможця "Книги року Бі-Бі-Сі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі