вівторок, 24 квітня 2007 16:58

Наталя Ковальова співала з Хосе Каррерасом

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  На сцені Львівської опери Наталя Ковальова виконала партію Віолетти Валері в опері ”Травіата”
На сцені Львівської опери Наталя Ковальова виконала партію Віолетти Валері в опері ”Травіата”

Солістка "Німецької опери на Рейні" у Дюссельдорфі, сопрано Наталя Ковальова, 27 років, виступила на сцені Львівської опери. Співачка народилася в Сарнах на Рівненщині, навчалася в музичній академії імені Лисенка. Проте у Львівському оперному театрі заспівала тільки 2007-го.

Зустрічаємося в театрі за день до вистави. На сцені репетирують "Травіату". Ковальова в партії Віолетти Валері, одягнена в чорний гольф і мереживне плаття поверх темних джинсів. На правій руці масивний золотий перстень.

— Побачимося завтра, — дякує після закінчення репетиції артистам і прямує до гримерки.

— Будемо говорити тільки 15 хвилин, — попереджає. — Завтра виступ, мушу берегти голос.

Ковальова кидає плаття на підлогу і вмощується на кріслі. Закидає ногу на ногу. Цікавлюся, чи дотримується якихось ритуалів перед виступами.

— Зажди молюся перед сценою, щоби спектакль удався.

Львівських партнерів по "Травіаті" Наталя вперше побачила за день до вистави.

— Перед цим дивилася відеозапис цієї постановки, — пригадує. — Виступити у Львівській опері запропонувала подруга Наталя Захарченко. Вона — концертмейстер духової групи в оркестрі театру. Знала, що на Великдень я приїду до батьків у Сарни. Зателефонувала, розповіла, що в четвер тут ставлять "Травіату". Я погодилася.

Ви живете в Дюссельдорфі?

— Винаймаю двокімнатну квартиру за 15 хвилин пішки від театру. Помешкання служить мені гардеробом. Я ж постійно в роз"їздах. Щойно приїду з України, матиму два концерти в Гессенській філармонії. Потім — три вистави "Фауст" у Дюссельдорфі. Після того їду на репетиції до Парижа. Там в "Опера Басті" на початку липня співатиму в "Травіаті".

Батьків часто відвідуєте?

— Двічі на рік. Мама Катерина зараз на пенсії, працювала медсестрою. Батько Микола понад сорок років викладав математику у Сарненській колегії, заслужений учитель. Зараз працює заступником директора цього закладу. А старший брат Микола лікар в Америці.

Молюся перед сценою, щоби спектакль удався

Займатися оперним вокалом Наталя почала на четвертому курсі музичної академії. До цього грала на бандурі.

— Поїхала на майстер-клас до Польщі. По сім годин на бандурі займалася. Вокалістам таке і не снилося. Тому думала, що співати простіше, ніж грати. Одночасно закінчувала музичні академії у Львові та Вроцлаві. — Потім працювала у Вроцлаві, їздила на навчання до Дрездена. Із 2001 року солістка "Німецької опери на Рейні" в Дюссельдорфі. Маю там 20 виступів на рік. Квитки на вистави коштують 25–160 євро.

Розповідає, що цього року Дюссельдорфська опера святкує 50-річчя.

— Цілий рік театр ремонтують. А поруч змонтували переносний театр. Сценографи побудували в ньому білу сцену, на яку пускають різні проекції. Виглядає досить гарно. Але це не те. Глядач в опері хоче не тільки почути спів, а й побачити розкіш.

Три роки тому Ковальова стала лауреатом Міжнародного конкурсу молодих виконавців "Опералія" в Лос-Анджелесі. Його заснував іспанський тенор Пласідо Домінго.

— Напередодні "Опералії" я повернулася з фестивалю в Австрії, — згадує. — Уночі напухло горло. Вранці набряк поменшав. Я зібрала речі й побігла на літак. Стала лауреатом  і взяла приз глядацьких симпатій. Нагороди мені вручав Пласідо Домінго.

У Санкт-Петербурзі ви співали з Хосе Каррерасом.

— Так, у колонному залі Єкатерининського палацу. Це той самий знаменитий зал, де все у золоті. Запросили 500 обраних. Грав санкт-петербурзький симфонічний оркестр на чолі з італійським диригентом. Каррерас уже не співає оперних арій, тому виконував італійські кантони. А я співала арії та дуети.

Каже, мріє виступити в Італії.

— До підписання контракту нічого розповідати не буду — я забобонна. Щоби вийти на сцену театру "Ла Скала", треба бути впевненим у собі на 150 відсотків. Мої колеги розповідали, що там дуже вимоглива публіка. Запросто можуть обсвистати і зашикати.

1979, 11 вересня — Наталя Ковальова народилася в місті Сарни Рівненської області
1998 — переможниця конкурсу виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича; відвідала вокальні майстер-класи у Вроцлаві, почала займатися оперним співом
1999 — дебютувала на сцені Державної опери у Вроцлаві
2001 — солістка "Німецької опери на Рейні" в Дюссельдорфі
2004 — лауреат конкурсу "Опералія" (Лос-Анджелес)
2006 — сольний концерт у Санкт-Петербурзі з Хосе Каррерасом
Виступала в театрах Брюсселя, Франкфурта-на-Майні, Лілля, Страсбурга та Зальцбурга

Зараз ви читаєте новину «Наталя Ковальова співала з Хосе Каррерасом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі