пʼятниця, 17 травня 2013 06:30

"Нам потрібно було лише 5 мільйонів доларів"

Автор: фото з сайта www.warnerbros.com
  У нью-йоркському магазині ”Брук Бразерс” можна придбати одяг, на дизайн якого надихнули костюми героїв фільму ”Великий Ґетсбі”. Картина відкривала Каннський кінофестиваль 15 травня
У нью-йоркському магазині ”Брук Бразерс” можна придбати одяг, на дизайн якого надихнули костюми героїв фільму ”Великий Ґетсбі”. Картина відкривала Каннський кінофестиваль 15 травня

Щонайменше 800 євро за ніч коштує зараз готельний номер у французьких Каннах. Там 15 травня розпочався 66-й Каннський кінофестиваль.

— У яких умовах і за які гроші там живуть люди — про це вже анекдоти складають, — каже режисер 42-річний Володимир Тихий. — Продюсер Денис Іванов розповідав, коли вперше поїхав туди, їх п'ятеро в одній кімнаті жили. На одному ліжку впоперек усі спали. Але правдами й неправдами всі намагаються туди потрапити. Роззнайомитися, домовитися про співпрацю. Хоча цього року українських фільмів немає в конкурсній програмі, але потужний десант українців там висадився.

Бюджет Каннського фестивалю сягне понад 20 млн євро. Це найдорожча кіноподія світу. Відкривала її картина австралійця База Лурмана "Великий Ґетсбі" з Леонардо Ді Капріо у головній ролі та кошторисом $127 млн.

— Це все-таки буржуазний фестиваль. Тому на кожних Каннах є три-чотири голлівудські фільми, а з ними зірки, шалена реклама, — продовжує Тихий. — Блокбастери люблять класику. Зручно робити кіно про те, що вже на слуху. Одразу отримуєш значну частину аудиторії. Платиш 20 мільйонів Ді Капріо та знімаєш його в головній ролі. І знаєш, що п'ять мільйонів американців прийдуть тільки заради нього. Решта — задля класики. Україна цього року дуже наблизилася до світового кінопроцесу. "Ґетсбі" вже наступного дня після прем'єри в Каннах можна було подивитися у наших кінотеатрах.

Український павільйон представить близько 20 кінопроектів. Серед них повнометражна робота "Степове" режисерки Марини Вроди. Позаторік вона здобула Золоту пальмову гілку за короткометражку "Крос".

— У Каннах відпрацьована група "лідерів". Вони одне одного змінюють у головних нагородах. Дивно, що другий рік поспіль нічого немає від данця Ларса фон Трієра. Коли він з'являється на фестивалі — це завжди головна подія і часто скандал. Брати Коени — епохальні постаті. Содерберґ — легенда. Усі вони — класика кінематографу. Спокійно кожному по пальмовій гілці можна дати.

Американець 50-річний Стівен Содерберґ привіз фільм "За канделябрами". У ньому йдеться про скандального шоумена 1950-х Лібераче. Той полюбляв яскраві костюми у штучних діамантах та золоті. Роками судився з газетами проти звинувачення у нетрадиційній орієнтації. В основі сюжету — стосунки зірки з молодим коханцем. Головну роль виконав американський актор 68-річний Майкл Дуґлас. У фільмі не раз цілується зі своїм напарником — 42-річним Меттом Деймоном.

— Із цією стрічкою нас ніхто не підтримав. Сказали, що фільм "надто гейський". Студії говорили: "Ми не знаємо, як це продати", — розповідає Стівен Содерберґ. — А потрібно нам було лише 5 мільйонів доларів.

Також у конкурсі позмагаються режисери Роман Поланський, Франсуа Озон, Джим Джармуш. Переможців фестивалю назвуть 26 травня.

9 фільмів від Франції взяли участь в основному конкурсі Каннського фестивалю. Три з них французи зняли у співпраці з іншими країнами. П'ять картин представили США, дві — Японія, решта — по одній. Усього журі відібрало 20 стрічок. Серед них — фільм "Ґрісґіс" з африканської країни Чад. Його 25-річний головний герой має паралізовану ногу, але мріє танцювати. Хоче змінити життя і йде працювати на контрабандистів бензину.

Зараз ви читаєте новину «"Нам потрібно було лише 5 мільйонів доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі