Ексклюзиви
четвер, 25 березня 2021 00:41

Найкращий спосіб пережити карантин — подивитися розумний фільм

Автор: cinema.in.ua
  Народний художник Іван Приходько малює у своїй хаті, збудованій 1903 року. Живе в селі Дударків Бориспільського району Київської області. Також виготовляє традиційні іграшки, дерев’яні скульптури. Фільм про нього три роки знімав режисер Андрій Лисецький
Народний художник Іван Приходько малює у своїй хаті, збудованій 1903 року. Живе в селі Дударків Бориспільського району Київської області. Також виготовляє традиційні іграшки, дерев’яні скульптури. Фільм про нього три роки знімав режисер Андрій Лисецький

— Найкращий спосіб пережити карантин — подивитися розумне кіно, — каже 37-річна Дар'я Аверченко, піар-директорка "Докудейз ЮА". 18-й міжнародний фестиваль документального кіно про права людини пройде онлайн із 26 березня до 4 квітня.

Фільмом відкриття стане "Колектив" румунського режисера Александра Нанау про пожежу в бухарестському нічному клубі 2015-го. 27 людей загинули й 180 були поранені. Ще більше отримали опіки й померли в лікарні від несмертельних ран. Справу розслідує команда журналістів. Розкривають шахрайство й корупцію у медицині. Стрічка отримала дві номінації на "Оскар".

— Кожен наш фестиваль тематичний. Цим відрізняємося від багатьох кінооглядів світу, — продовжує Аверченко. — Щороку беремо за основу проблему, що хвилює суспільство.

Пандемія торкнулася кожного куточка пла­нети.

Тож поговоримо про те, як змінився світ. 18-й "Докудейз ЮА" присвячений праву людини на здоров'я.

У центральній програмі покажемо картину спільного виробництва США та Китаю "76 днів". Стільки з 23 січня 2020-го тривав карантин у китайському Ухані, звідки почалася пандемія. Розказують, як у закритому 11-мільйонному місті долали першу хвилю коронавірусу. Використали кадри з чотирьох лікарень.

Один із трьох режисерів вирішив не називати свого імені.

Темою Covid-19 не обмежуємося. Стрічка "Щось прекрасне лишилося позаду" розповідає про організацію "Добре горе" в американському штаті Нью-Джерсі. Створює центри психологічної підтримки для дітей, які нещодавно втратили батьків.

"Громадянин Біо" показує підпільний світ радикальної медицини.

До міжнародного конкурсу ввійшли 10 фільмів.

— Подивитися цю програму — мов облетіти планету. Без тестів на коронавірус і черг на паспортний контроль в аеропорту. Цього разу Україну представляє "Цей дощ ніколи не скінчиться" режисерки Аліни Горлової.

Волонтер Червоного Хреста 20-річний Андрій Сулейман — син сирійського курда й українки. Колись переїхав на Донбас, щоб урятуватися від війни. Після смерті батька вирішує поховати його в Сирії, де залишилася частина родини.

У національному конкурсі — п'ятеро учасників.

"Земля Івана" Андрія Лисецького розповідає про одного з останніх народних художників України 81-річного Івана Приходька. "Казка про Коника" Уляни Осовської та Дениса Страшного — про дисидента, а нині монаха й художника Анатолія Лютюка, 74 роки. Німець Мішель у стрічці Ганни Ярошевич "Май далеко — май добре" розривається між коханням на батьківщині й порятунком буйволів на Закарпатті. Героїні "Рози. Фільм-кабаре" Ірени Стеценко — семеро артисток гурту "Дах Дотерс". "Сіль з Бонневілю" Семена Мозгового розказує про любителів мотоциклів Назара й Макса. Хочуть зробити най­швидший у світі "Іж-49" та взяти участь у змаганнях на дні висохлого солоного озера Бонневіль у штаті Юта, США.

Загалом на "Докудейз ЮА" представлять 95 картин із понад 30 країн. Після послаблення карантинних обмежень планують покази в столичному кінотеатрі "Жовтень".

Зараз ви читаєте новину «Найкращий спосіб пережити карантин — подивитися розумний фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути