вівторок, 19 квітня 2011 10:05

На виставу про Павліка Морозова не пускали дітей

Автор: фото: Тарас Подолян
  Сцена зі спектаклю ”Павлік Морозов” за твором Леся Подерв’янського.  Павліка Морозова грає актор Євген Капорін. Прем’єру показали на вихідних у столичному кінотеатрі ”Кінопанорама”
Сцена зі спектаклю ”Павлік Морозов” за твором Леся Подерв’янського. Павліка Морозова грає актор Євген Капорін. Прем’єру показали на вихідних у столичному кінотеатрі ”Кінопанорама”

16 квітня в столичному кінотеатрі "Кінопанорама" показали прем'єру спектаклю "Павлік Морозов" за однойменним твором Леся Подерв'янського, 58 років. Ввели вікове обмеження для глядачів — із 21 року.

— У виставі буде багато нецензурної лексики, тому вперше прийшов без своїх дітей, — екс-міністр у справах сім'ї, молоді та спорту 36-річний Юрій Павленко заходить червоною доріжкою до кінотеатру. — Добре, що Лесь нарешті вийшов на новий рівень: тепер його твори не тільки переказують одне одному на кухні, а й показують на великій сцені. Він багатьох пересадив на українську мову.

У залі ставлять декілька додаткових рядів. Квитки ціною від 200 до 800 грн розкупили за п'ять днів до вистави.

Епічну трагедію "Павлік Морозов" письменник створив 1993-го. Дія відбувається в сибірській тайзі під час Другої світової війни. У ній переплітаються радянська та антична міфології. Павлік Морозов убиває своїх батьків як зрадників радянської влади. Зазіхає скинути безсмертних богів з Олімпу.

Поставив п'єсу режисер 47-річний Андрій Крітенко. 1993-го в Театрі юного глядача із Подерв'янським він ставив "Оргію" за твором Лесі Українки. Лесь був сценографом. За цю роботу Крітенка звільнили з театру, а постановка отримала "Київську пектораль". Після цього режисер виїхав до Німеччини, де працював у Штутґартському муніципальному театрі.

У темряві на сцену виходить бог смерті Танатос. Його грає лідер гурту "Кому вниз" 47-річний Андрій Середа. Автор додав цей персонаж, у тексті його не було.

— Спочатку думав, що мене по блату взяли, бо довгий час товаришую з Крітенком. Усе допитувався в Леся, навіщо я їм потрібний. Він сказав: "У мене є кіт Вівторок, бо я його знайшов у вівторок. Тепер буде ще Середа". Мій персонаж єдиний, якого можна показувати дітям. У тексті маю всього один матюк — бл...дь, — каже музикант.

"Фашистського шпигуна" генерала Власова грає телеведучий 51-річний Микола Вересень. Він у шинелі вермахту з червоною підбивкою, на шиї великий хрест.

— Куди не кину оком стомленим — кругом х...ня. З..бують мене. Питання с..чi, — зачитує свій текст. Це перша роль Миколи Вересня в театрі.

— Наша країна багато в чому дика й провінційна, переповнена рептильними совковими міфами. Вона не повинна весь час заколисувати себе вишиванками, піснями, роздумами про солов'їності й калиновості. Треба мати мужність поглянути у дзеркало й зрозуміти, хто ми, — каже автор.

У черзі до виходу дві подруги обговорюють виставу.

— Подерв'янського вперше почула від п'яного товариша, який його тексти вночі на всю вулицю горланив, не могли заспокоїти.

— А ми з друзями поїхали в ліс, взяли магнітофон, накурились і весь вечір слухали.

— Думаю, у цьому спектаклі публіка нічого не зрозуміла. Більшість тільки з матюків і реготали. Не розуміють, що насправді в цій п'єсі чи не кожен із них висміяний.

У Києві планують показати 10 вистав. Можливо, повезуть спектакль в інші міста.

— Я відкрив для себе нового Подерв'янського, — каже депутат-"нунсівець" Олесь Доній, 41 рік. — Лесь розвінчує міф української інтелігенції, що в нашій мові немає нецензурщини. Насправді мовою Подерв'янського ми говоримо всі.

Зараз ви читаєте новину «На виставу про Павліка Морозова не пускали дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі