пʼятниця, 09 листопада 2012 00:30

На роман Кокотюху надихнув "Чорний Ворон"

20 книжок увійшли до списку кандидатів на премію "Книга року Бі-Бі-Сі — 2012". З них оберуть п'ять, серед яких одна отримає у грудні головну нагороду.

— Пропонували бути членом журі цьогоріч, але я відмовився, — каже публіцист Сергій Руденко, 42 роки. Є співзасновником книжкового порталу "Буквоїд". — Відкриваю списки й розумію, що майже всіх номінантів знаю особисто, і то давно. В такому випадку дуже важко бути об'єктивним.

Які п'ять видань обрали б, якби погодилися?

— Це був би Михайло Бриних із романом "Хрустальна свиноферма". В автора є своя аудиторія, яка залишається йому вірною. Мені теж дуже подобається, як він пише. Також обрав би романи "Танго смерті" Юрія Винничука і "Відлуння: від загиблого діда до померлого" Лариси Денисенко. Не читав їх ще, але відгуки чув хороші. Напевно, також є достойною Таня Малярчук з "Біографією випадкового чуда". Історичний роман "Червоний" Андрія Кокотюхи — одна з найкращих книжок за його біографію. Навіть краща за детективи.

Серед двох десятків книжок Кокотюхи чим вас захопила ця?

— На написання роману Кокотюху підштовхнув розголос "Чорного Ворона" Василя Шкляра. Зрозумів, що історична тема зараз на слуху. Ці дві книжки порівнювати неможливо — різні автори й тематика. Але Кокотюха зробив з УПА те саме, що й Шкляр із "холодноярівцями". Цей роман узагалі нема з чим зіставити, бо у нас історичних романів по суті немає. У ньому йдеться про боротьбу повстанців УПА на Волині після Другої світової війни. Зокрема, про ватажка Данила Червоного. Історію розповідають три свідки — міліціонер, який його ловив, чекіст і сусід Червоного по камері.

Зараз ви читаєте новину «На роман Кокотюху надихнув "Чорний Ворон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі