пʼятниця, 01 квітня 2011 02:15

На конкурсі Лифаря роздадуть 110 тисяч доларів

Автор: фото: Єлизавета Лягущенко
  На конкурс імені Сержа Лифаря в Донецьк з’їхалося 163 танцівники і хореографи. Уперше до змагання допустили 12–14-річних учнів.  Володар гран-прі отримає 20 тисяч доларів
На конкурс імені Сержа Лифаря в Донецьк з’їхалося 163 танцівники і хореографи. Уперше до змагання допустили 12–14-річних учнів. Володар гран-прі отримає 20 тисяч доларів

27 березня в Донецьку стартував Сьомий міжнародний конкурс балету ім. Сержа Лифаря. Кажуть, на його організацію витратили 2 млн грн. У змаганні беруть участь 163 танцівники і хореографи, дев'ятеро — японці. Організатори до останнього переживали, що учасники з Японії, де стався землетрус, не прилетять.

Останній такий конкурс проводили в Києві п'ять років тому. Він прийняв 60 учасників.

— В Киеве конкурс фактически умер, — говорить заступник міністра культури Тимофій Кохан, 46 років. — А в Донецьку маємо найбільше представництво країн та учасників за всю історію цього змагання. Два роки тому я сказав, що Донецьк перехопить у Львова пальму культурної столиці. Принаймні балетною столицею він уже став.

Москвичка Валерія Уральська у кулуарах говорить, що організатор конкурсу Вадим Писарєв запустив його за сім місяців. Міжнародний конкурс у Москві готують упродовж двох років. Оголосили рекордну премію — $20 тис. отримає володар гран-прі. Загальний призовий фонд становить $110 тис.

На відкриття приїжджає дружина президента Людмила Янукович, 61 рік. Вона в доброму гуморi, роздає автографи дітям.

— Не впевнений, що в нас були б спонсори, якби не Людмила Олександрівна. Від неї завжди є квіти артистам, причому не лише зіркам. Її підтримка означає престиж, — каже Вадим Писарєв, 46 років.

До журі увійшли 13 діячів балету з дев'яти країн. Серед них — Олів'є Пате, учень Сержа Лифаря з "Ґранд-опери" в Парижі, Фалько Капусте з німецької "Дойч-опери", канадець Алекс Урсуляк.

— Цих хлопців знає весь світ, — говорить Писарєв. — Величезна честь для мене приймати Юрія Григоровича, який очолює журі. 1985-го з його рук я отримав золоту медаль на конкурсі в Москві.

На сцені танцює Алішер Колибар із Казахстану. Вадим Якович називає його одним зі своїх фаворитів.

— А взагалі приїхала група чоловіків — ну просто прекрасних. Якщо провести паралель із футболом, то це битимуться "Манчестер Юнайтед", "Челсі" і "Барселона".

Любителі балету в кулуарах говорять, що думка Григоровича в журі вирішує все.

— Юрій Миколайович головує на багатьох престижних конкурсах. Тільки що приїхав зі змагань у Туреччині. Він не давить на інших членів журі, але це мегаавторитет. Тому там, де він — думка завжди одностайна.

Обіцяють неофіційний приз від Людмили Янукович. Яким він буде, організатор ще не знає.

Зараз ви читаєте новину «На конкурсі Лифаря роздадуть 110 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі