вівторок, 08 квітня 2008 15:24

На хуторі Малі Проходи міняли копії картин на харчі

Автор: фото: Наталя ЧУБЕНКО
  Херсонський художник Станіслав Волязловський, 37 років, зробив це фото 2005-го під час святкування дня міста та театрального фестивалю ”Мельпомена Таврії”. Декілька таких ляльок стояли в центрі Херсона. ”На свята нічого кращого за надувних ляльок у нас ви
Херсонський художник Станіслав Волязловський, 37 років, зробив це фото 2005-го під час святкування дня міста та театрального фестивалю ”Мельпомена Таврії”. Декілька таких ляльок стояли в центрі Херсона. ”На свята нічого кращого за надувних ляльок у нас ви

У київській "Я галереї" на вул. Волоській, 55/57 триває виставка робіт молодих харківських художників "Транзит". Там представлено скульптури, картини та відео.

— Українські митці перебувають у транзитній зоні, — пояснює куратор виставки, харківська художниця Жанна Кадирова, 25 років. — За кордоном нас сприймають як художників із відсталого пострадянського простору, а в Україні вважаємося дуже "європейськими". Тут на наші роботи дивляться, як на щось малозрозуміле, але просунуте і сучасне.

Поряд із Жанною стоїть скульптура форми великої мушлі. Вона зроблена з білої вагонки, всередині пофарбована в рожеве.

— Ця моя робота символізує хатку, в якій зробили євроремонт, — продовжує художниця. — У нас же зараз усі його роблять або хочуть зробити. І Європою всі марять, прагнуть, щоб Україна туди потрапила. Тому середина скульптури рожева — під колір мрії.

На одній зі стін галереї показують фільм "Бартер" харківської групи художників "SOSка".

— Ми зняли нашу поїздку на хутір Малі Проходи під Харковом. Там живуть самі старі, — пояснює автор стрічки 23-річний Микола Рідний. — Відібрали десять найдорожчих картин сучасного мистецтва — понад мільйон євро кожна — і їхні фотокопії повезли в село. Ходили хатами й пропонували селянам виміняти картину, яка їм сподобається, на їжу. Просили пояснити, чому цю картину обрали. Ці пояснення й записували на камеру.

Приклеюють до тіла скотчем пачки цигарок і так провозять через кордон

Виміняли лише чотири картини.

— Найдорожче оцінили полотно Сінді Шерман — обміняли його на живу курку. Але ми не знали, що з нею робити, тому віддали назад. За Чака Клоуза дали літр молока, за Роя Ліхтенштайна — десяток яєць. Оригінали цих робіт коштують близько мільйона євро. На одній із картин було намальовано типову гламурну блондинку, — продовжує Микола. — Одна бабця взяла ту картину, бо дівчина здалася дуже схожою на її внучку. Сказала, що повісить над пічкою.

На іншій стіні демонструють стрічку "Контрабанда" групи художників "Р.Е.П."

— Ми зафільмували, як перевозили через українсько-польський кордон газ та нафту, — розповідає Кадирова. — Кульки наповнили газом зі звичайної газової плитки, а в грілки налили нафту. Грілки прив"язали до пояса, натягли на себе купу светрів і так пройшли кордон. Митники перевіряли лише паспорти, а нас і не думали оглядати. Потім нафту викинули, а кульки подарували якомусь хлопчикові.

На такий експеримент художників надихнули мешканці прикордонних територій України.

— Українці приклеюють до тіла скотчем пачки цигарок і так провозять через кордон. До пояса прив"язують пляшки горілки чи пива, надягають на себе купу речей, щоб прикордонники під ними не помітили контрабанди. А відійшовши на якихось 50 метрів від митниці, починають усе це продавати. Ми це теж відзняли на камеру.

Виставка триватиме до 14 квітня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «На хуторі Малі Проходи міняли копії картин на харчі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі