вівторок, 30 жовтня 2012 06:00

На фільм про Тимошенко шукають 150 тисяч євро

Кошти для зйомок документальної картини про Юлію Тимошенко шукає німецький продюсер 49-річна Симона Бауман. Раніше вона продюсувала німецьку документальну стрічку "Ходорковський" про ув'язненого російського олігарха Михайла Ходорковського. Вже з 10 років приїздить до України налагоджувати співпрацю в кіно.

— На жаль, інтерес до цієї теми на Заході не дуже високий. Тимошенко — більше журналістський проект. Тому вибити кошти з кінофондів важко. Розраховуємо на громадське телебачення. Поки що ми не змогли вмовити наші телеканали дати на це гроші. У політичних новинах Україні не відводять багато місця. Навіть про Євро-2012 писали небагато.

Чому фільм "Ходорковський" став такий популярний?

— Бо він поєднав теми Росії, нафти й олігархів. На пошук коштів витратили два роки — теж не одразу. Постать Ходорковського така ж не зрозуміла, як і Тимошенко. Звідки в неї гроші? Німецькому глядачеві буде важко пояснити, за чим і якими ідеями вона стоїть. З Ходорковським простіше — про російську олігархію в нас достатньо знають. На фільм про Юлію Тимошенко потрібно 40-50 знімальних днів і щонайменше 150 тисяч євро.

Чого шукаєте в Україні?

— У Росії 3 тисячі екранів на 145 мільйонів населення. В Німеччині 4,5 тисячі — на 80 мільйонів людей. На 48 мільйонів українців — усього 300 екранів. За такої ситуації тут ринку не може бути. Але є перспективні напрямки — випуск DVD чи будівництво кінотеатрів. Україна має потенціал. На її ландшафті можна знімати що завгодно. Ці послуги треба розвивати, доки тут ціни дешевші, ніж у Росії, й у нас. Великі кіностудії Україні не потрібні, бо вони є по цілому світі.

Багато років великою проблемою була стара система фінансування кіно. Якась незрозуміла держпідтримка радянського типу, після якої Міністерство культури володіє правами на стрічку. Страшно згадати той паперовий геморой, що пережила під час зйомок фільму Олександра Міндадзе "У суботу" спільного виробництва Німеччини, України та Росії. Зараз зробили агентство з кінематографії. Це великий прогрес.

Зараз ви читаєте новину «На фільм про Тимошенко шукають 150 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі